18. okt 2014.

Evropa posebno kritična u oblasti slobode medija

tanja fajon

Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta

Vlast je dužna da omogući uslove koji novinarima dozvoljavaju da bez smetnji i bez straha obavljaju svoj posao. Naglašavam da ćemo u Evropskom parlamentu biti posebno kritični po pitanju stanja u oblasti slobode medija u državama koje žele da postanu deo EU porodice. Ne smemo da zaboravimo da su ljudska prava i slobode, uključujući slobodu izražavanja, vrednosni temelj evropskog povezivanja, ističe za Danas Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, ocenjujući stanje u medijima u Srbiji.

Ona dodaje da je veoma zabrinuta zbog trenutne situacije u oblasti slobode medija u Srbiji. Prema njenim rečima, pogoršane uslove za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja i nedostatak transparentnosti, kada je u pitanju vlasništvo medija i njihovo finansiranje, prati i tendencija samocenzurisanja, kako je i navedeno u Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu prema EU.

– Kao bivša novinarka stojim iza toga da je novinarstvo na neki način čuvar demokratije i da je potrebno da se obezbede svi uslovi da bi novinarstvo bilo što objektivnije, u skladu sa načelima etike i naravno u službi javnog interesa. Smatram da su za zdravlje društva, pogotovo društva u jeku razvoja kao što je slučaj sa Srbijom, neophodni zdravi i slobodni mediji, u suprotnom su posledice iskrivljene slike medija prisutne još dugi niz godina, napominje Fajonova u izjavi za naš list.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend