08. jul 2015.

Federacije novinara: Pretnja principu „slobodne panorame“

7291678074_921f32704a_zUkoliko Evropski parlament na sutrašnjoj sednici usvoji izmene propisa o autorskom pravu, kojim će se državnim institucijama dati ovlašćenja da subjektivno odlučuju o slobodi novinarskog fotografisanja umetničkih dela, spomenika i objekata koji se nalaze u javnom prostoru, to će ozbiljno ugroziti slobodu izražavanja, upozorile su danas međunarodna i evropska federacija novinara

Kako se navodi u saopštenju NUNS-a, Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) danas su izrazile najozbiljniju zabrinutost zbog pretnji takozvanoj „slobodi panorame“.

„Sloboda panorame“ je princip po kome je dozvoljeno fotografisanje i snimanje umetničkih dela i zgrada na javnim površinama.

On se poštuje u većini zemalja članica EU i sprečava autore umetničkih ili građevinskih dela da tuže fotografa ili distributera tih snimaka zbog povrede autorskog prava.

Kako je objašnjeno u saopštenju, EP će sutra verovatno usvojiti inicijativu za izmenu evropskog normativnog paketa o autorskom pravu zbog čega su IFJ i EFJ u zajedničkom saopštenju pozvale evropske parlamentarce “da glasaju protiv odredbe koja je loša za štampu i loša za demokratiju”.

– Ukoliko bude usvojena, ova odredba će otvoriti vrata za donošenje zakona kojim će se državnim institucijama dati ovlašćenja da subjektivno odlučuju od slobodi novinarskog fotografisanja umetničkih dela, spomenika i objekata koji se nalaze u javnom prostoru – objasnio je predsednik IFJ Džim Bumela.

Prema njegovim rečima to će ozbiljno ometati slobodu izražavanja tako što će sprečavati profesionalne fotografe da slobodno izveštavaju i informišu javnost.

Inicijativa koja će se sutra naći na dnevnom redu EP podrazumeva da se za fotografisanje u komercijalne svrhe na javnim mestima prethodno traži odobrenje nadležne državne institucije, čime se ruši „sloboda panorame“.

 Foto: Flickr / Jonathan Emmanuel Flores Tarello 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend