07. jul 2015.

Otvorena Škola digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije

Počasna predsednica Slavko Ćuruvija fondacije Jelena Ćuruvija, i izvršni direktor Ilir Gaši sa polaznicama Škole digitalnog novinarstva

Počasna predsednica Slavko Ćuruvija fondacije Jelena Ćuruvija, i izvršni direktor Ilir Gaši sa polaznicama Škole digitalnog novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija počela sa obukom novinarki iz šest gradova u Srbiji. Među predavačima poznati novinari Olja Bećković, Magda Janjić i Predrag Blagojević

Prva Škola digitalnog novinarstva za novinare i novinarke lokalnih medija Slavko Ćuruvija fondacije počela je sa radom 3. jula, kada su polaznicama Škole mentori predstavili program i način na koji će se nastava odvijati tokom narednih deset nedelja.

Polaznicama su se najpre obratili Jelena Ćuruvija, počasna predsednica Slavko Ćuruvija fondacije, i Ilir Gaši, izvršni direktor SĆF. Uvodna predavanja održali su Pavle Zlatić, glavni i odgovorni urednik sajta B92, koji će voditi kurs digitalnog novinarstva, novinarka produkcijske kuće Mreža Maja Divac, koja će predavati novinarsku etiku i standarde, izvršni urednik Cenzolovke Zoran B. Nikolić (analitičko novinarstvo) i glavni urednik Cenzolovke Perica Gunjić (istraživačko novinarstvo).

Svrha Škole je da mladim novinarima i novinarkama lokalnih medija pomogne da razumeju kako je internet promenio načine na koje novinari biraju teme, prikupljaju i proveravaju informacije, pripremaju sadržaj i dolaze do publike. Ovim programom Slavko Ćuruvija fondacija želi da osnaži lokalne medije i novinare u pokušaju da, uprkos povećanim ekonomskim i političkim pritiscima, zadrže nezavisnost i poboljšaju kvalitet svog izveštavanja.

O tradicionalnom i digitalnom novinarstvu u Srbiji govorili su, kao gostujući predavači, i neki poznati novinari: saradnica nedeljnika NIN, ranije autorka emisije Utisak nedelje Olja Bećković, urednica onlajn magazina Vice Magda Janjić i glavni i odgovorni urednik portala Južne vesti Predrag Blagojević.

Olja Bećković je u razgovoru sa polaznicama tražila odgovor na pitanje „Koji je posao novinara”. Predrag Blagojević je podsetio kako su nastale Južne vesti, jedan od najuspešnijih informativnih portala u Srbiji, dok se na predavanju Magde Janjić razgovaralo o tome kako je digitalno okruženje izmenilo način rada novinara.

Polaznice Škole digitalnog novinarstva SĆF su Aldina Luinović (Prijepolje),  Vanja Kolar (Subotica), Dragana Prica (Novi Sad), Dunja Stojković (Pančevo), Ljubinka Ljujić (Prijepolje), Marija Vučić (Niš) i Tamara Gligorijević (Beograd).

Škola će trajati do 14. septembra, posle čega će dve najbolje polaznice otići na jednomesečno studijsko putovanje u inostranstvo.

Škola digitalnog novinarstva otvorena je zahvaljujući podršci američke Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

Olja Bećković je govorila o svom novinarskom iskustvu i tome šta posao novinara podrazumeva

Olja Bećković je govorila o svom novinarskom iskustvu i tome šta posao novinara podrazumeva

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend