01. apr 2015.

Formacije političkih botova izazivaju mržnju

botoviPrva detaljna analiza botova na Tviteru pokazala da nastupaju u grupama koje organizuju političke stranke, i vladajuće i opozicione

– Botovi postoje, organizovani u formacije koje pripadaju određenim političkim opcijama. To je fenomen koji “muči samo Srbiju”, pošto je kod nas i situacija na Tviteru u velikoj meri politički polarizovana, zaključci su četvoromesečnog istraživanja Centra za nove medije Liber, koje je juče predstavljeno u Beogradu.

Istraživači su otkrili da i vlast i opozicija imaju svoje botove, pa tako postoji i jasna politička polarizacija na Tviteru, rekla je Tatjana Vehovec, izvršna direktorka Libera, i istakla da “kada ima botova, ima i govora mržnje”, što  podrazumeva uvrede, kvalifikacije, targetiranje osobe ili grupe, logičke pogreške…

Za potrebe istraživanja, u februaru ove godine angažovano je 14 botova sa izmišljenim nalozima i osmoro ljudi koji su tvitovali pod svojim imenom i prezimenom. Oni su prošli obuku i sa njima je potpisan ugovor o delu, a za svoj rad su i plaćeni na osnovu “navoda o kretanju cene angažmana bota”, rekao je Nikola Jovanović, edukator botova.

Sociolog Aleksej Kišjuhas smatra da se u slučajevima političkog botovanja utiče na tviteraše tako što “politički nepristrasni korisnici pod pritiskom botova menjaju svoje stavove, ili se povlače iz diskusije, što su novi oblici političke manipulacije i zloupotrebe društvenih mreža”.

Psihološkinja Nikolina Ljepava ukazala je na to da na botovanje najčešće nema reakcije, pošto se obično očekuje da će neko drugi reagovati, i navela primer jednog napada botova kada je u konverzaciji učestvovalo preko 400 korisnika. Reagovala su samo dva tviteraša.

Dokumenti

Astroturfing: Društveni digitalni eksperiment – Uticaj astroturfinga na komunikacione procese na Twitteru: psihološki aspekti

Društveni digitalni eksperiment: kontekst, analiza podataka, zaključci

Botovi narušavaju slobodu govora

Komunikacija opterećena astroturfingom, popularno botovanjem, u krajnjoj liniji dovodi u pitanje slobodu govora, tako što dolazi do urušavanja otvorene i nepristrasne diskusije o određenim temama na onlajn prostoru, predviđenom za nepristrasno i slobodno izražavanje. Botovi mogu da kreiraju atmosferu diskusije koja je u njihovom interesu i da na taj način utiču.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend