20. okt 2015.

Fotoreporteri: Hrvatska policija nas napala na teritoriji Srbije

Hrvatski policajci prešli su danas oko 12.30 sati kod sremskog sela Berkasovo na teritoriju Srbije i napali više novinarskih ekipa, što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović

Fotoreporteru AFP-a Andreju Isakoviću oteli su dve kamere i bacili ih u voćnjak na hrvatskoj teritoriji. Hrvatski policajci napali su i snimatelja Al Džazire Boška Brankovića, snimatelja Rojtersa Branka Filipovića, kao i Aleksa Farela iz Engleske, koji je snimao dokumentarac.

– Stajao sam na brežuljku, u oranicama, odakle se vidi grupa migranata u jednom bagrenjaku na srpskoj teritoriji. Nisam ni fotografisao, a dvojica hrvatskih policajaca iz su krenula ka meni i počeli da viču: “Evo ga još jedan! Šta ti tu tražiš?” Bilo je i psovki. Izvadio sam legitimaciju i rekao im da radim za AFP, a oni su mi tražili da izvadim kartice iz kamere. Počeo sam da bežim, a oni su potrčali za mnom, oborili me i oteli kamere. Jedan od njih je kamere bacio u voćnjak na hrvatskoj teritoriji – priča Andrej Isaković za “Blic”.

On dodaje i da su napadači odmah na lice stavili zaštitne maske, kako ih kasnije ne bi eventualno prepoznao.

– Pokušao sam kasnije da od hrvatskih policajaca dobijem kamere nazad, ali bezuspešno. Svi, pa i njihov komandir, pravili su se ludi – priča Isaković.

STEFANOVIĆ: SLEDEĆI PUT ĆEMO REAGOVATI

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najoštrije je osudio ulazak više hrvatskih policajaca na teritoriju Srbije kod graničnog prelaza Berkasovo. Stefanović je rekao da će tražiti objašnjenje hrvatske strane, a ako se nešto slično bude ponovilo, kako je rekao, „policija Srbije će morati da reaguje“.

Aleks Farel, koji je snimao dokumentarni film, kaže za “Blic” da je napad usledio dok je snimao kako hrvatski policajci tuku migrante.

– Snimao sam hrvatsku policiju kako tuče migrante, a jedan od njih je prešao granicu, skinuo mi kameru sa ramena i bacio je u polje sa hrvatske strane, a onda me uhvatio s leđa i počeo da me udara – svedoči Farel.

MUP Hrvatske saopštio je da su se “dvojica novinara stranih agencija pridružili migracijskom talasu ljudi koji traže zaštitu i na taj način u Republiku Hrvatsku ušli na ilegalnom graničnom prelazu”.

– Uvažavajući i ceneći rad mnogobrojnih novinarskih ekipa koje prate migracijski talas u Republici Hrvatskoj, zahvaljujemo na objektivnom i korektnom izveštavanju, međutim, u navedenom slučaju nema mesta negodovanju i kritkovanju policijskog postupanja, s obzirom da su novinari upozoreni i s pripadajućom fotoreporterskom opremom vraćeni na područje Republike Srbije – navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu MUP-a Hrvatske.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend