20. okt 2015.

NOPS: Građani neće taksu za RTS

1307841319560f8d8bc45b6202515894_w640NOPS je pozvao Vladu Srbije da još jednom razmotri uvođenje takse za finansiranje RTS-a, imajući u vidu da građani uglavnom imaju negativan stav prema tome

Imajući u vidu činjenicu da konačnu odluku o uvođenju i visini takse donosi Vlada Srbije, Nacionalna organizacija potrošača Srbije apeluje na nadležne organe da još jednom razmotre utvrđenu visinu i po mnogima sporan način utvrđivanja obveznika plaćanja takse.

NOPS poziva vladu da se ne usvajaju “laka” i “brza rešenja”, već isključivo ona koja su u skladu sa zakonima i u interesu građana Srbije.

“Građani imaju pravo da odlučuju da li će i na koji način finansirati javne servise budući da se kroz njihovu osnovnu delatnost omogućava ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i pružaju sveobuhvatne medijske usluge”, navodi se u saopštenju NOPS-a.

NOPS je objavio i rezultate ankete koji pokazuju da većina građana Srbije ne podržava plaćanje takse za RTS.

Foto: NOPS

Foto: NOPS

Kako je saopštio NOPS, od ukupno 1.677 potrošača koji su odgovorili na anketu, 64 potrošača (3,82%) je na postavljeno pitanje odgovorilo sa “Da”, 1568 potrošača (93,50%) je kao svoj odgovor izabralo “Ne”, dok je 45 potrošača (2,68%) izjavilo da “Nemaju jasan stav o navedenoj temi”.

Pitanje je glasilo: Da li podržavate taksu kao način da se obezbedi finansiranje i nezavisnost javnih medijskih servisa?

Na osnovu prikupljenih rezultata, stiče se sveobuhvatni utisak da potrošači ne podražavaju taksu kao način da se obezbedi finansiranje i nezavisnost javnih medijskih servisa, saopštio je NOPS.

Grafički prikazano, odgovori na anketu se mogu predstaviti na sledeći način:

Foto: NOPS

Foto: NOPS

U sklopu ove aktuelne vesti, NOPS je takođe objavila, na svojoj stranici na socijalnoj mreži fejsbuk, i jednu sliku koja na šaljiv način ispituje mišljenje potrošača o kvalitetu programa javnih medijskih servisa.

Svega nekoliko dana nakon objave ove slike, na istoj je zabeleženo: 2.119 potrošača je podelilo ovu vest sa svojim prijateljima (share), pri čemu je 14.964 potrošača izjavilo je da im se sviđa objavljena vest (like), pri čemu je 32.039 potrošača je pročitalo objavljenu vest.

Uzevši u obzir navedene ankete i brojne negativne komentare potrošača, evidentno je da se građani Srbije protive uvođenju takse kao osnovnom izvoru finansiranja javnih medijskih servisa, navodi NOPS.

Uvidom u komentare stiče se utisak da se potrošači zalažu da se finansiranje javnog servisa reši na način da deo rešenja budu operatori kablovkse televizije, dok bi za potrošače koji ne poseduju priključak za kablovsku televiziju rešenje moglo da bude potpisivanje ugovora sa javnim medijskim ustanovama – RTS ili RTV (za korisnike sa teritorije AP Vojvodine).

1 komentar za: “NOPS: Građani neće taksu za RTS

  1. bane

    Dajte ljudi, još nije ni počela da se primenjuje taksa, a već se vide poboljšanja. Evo, nema više repriza, sad je puštena nova serija, Vruć vetar…
    http://krelac.com/resenje-svih-problema/

    20. окт 2015. at 17:58

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend