03. avg 2015.

Godišnjica od usvajanja medijskih zakona

sinos_logo_260Poslanici Skupštine Srbije usvojili su tačno pre godinu dana Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o javnim medijskim servisima i Zakon o elektronskim medijima. Usvajanje seta medijskih zakona podržali su Medijska koalicija i Evropska unija

Zajednička ocena bila je da su konačno stvoreni uslovi za slobodan razvoj nezavisnih, profesionalnih medija i medijskog sistema koji treba da omogući najšire zadovoljavanje potreba građana, bez diskriminacije, sa informacijama i sadržajima iz svih oblasti društvenog života.

Danas, godinu dana kasnije, na medijskoj sceni vlada potpuni haos, a na alarmantno stanje i urušavanje medijskih sloboda ukazuju i međunarodne organizacije.

Gašenje radio i televizijskih stanica koje postoje decenijama, otpuštanja medijskih radnika, autocenzura novinara, sumnjiva podela budžetskog novca putem takozvanih „stručnih“ konkursnih
komisija, rijaliti programi kakvi nikada ranije nisu viđeni, to su, nažalost, stvarni efekti seta novih medijskih zakona.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) još jednom ukazuje da je ovde sve urađeno naopako:

– Lokalnoj samoupravi se, suprotno preporukama Saveta Evrope o pluralizmu vlasništva, zabranjuje da osniva medije, a to pravo ostavlja se nacionalnim manjinama. Pa ćemo, primera radi, imati paradoks, da se gasi nacionalno mešovita televizija u Bujanovcu i osniva regionalna rtv na albanskom jeziku i sve pod pokroviteljstvom države i parama građana Srbije.

– Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj je zakonom zabranjeno postojanje državne novinske agencije i propisano da se iz budžeta finansiraju privatne novinske agencije.

– Samo dva dana uoči godišnjice seta medijskih zakona, bez ikakvog obrazloženja i opravdanja ugašena je Radio Jugoslavija – Međunarodni radio Srbija koji je emitovao program na 12 jezika i bio „diplomatija u etru“.

– Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije su, verovatno, jedina dva medijska udruženja u svetu koja su se izuzetno agresivno zalagala da se donesu zakoni koji će ugasiti medije, ostaviti
lokalnu javnost bez informacija važnih za njihovu sredinu a kolege bez posla.

– Srbija je među malobrojnim državama gde poslodavci ne dozvoljavaju sindikalno organizovanje a Vlada to ignoriše. Posledica toga su nedavna otpuštanja u „Blicu“ i na Radiju B92. Biće to matrica za dalje otkaze medijskim radnicima kojih će, posle gašenja medija, biti previše.

– I konačno, ova vlast dobiće ono čemu svaka teži: poslušne, malo i neredovno plaćene i (sindikalnlo) nezaštićene novinare koji će bespogovorno izvršavati zahteve svojih gazda.

Sindikat novinara Srbije je (bezuspešno) upozoravao da su medijski zakoni doneti da bi država (neustavno) bila proterana iz medija, da će taj prostor zauzeti domaći i strani tajkuni, da će budžetske pare odabranima deliti medijska udruženja i da ćemo umesto obećane slobode, imati potpunu kontrolu medija.

SINOS ukazuje da je u toku realizacija dogovora sa sastanka iz Arandjelovca oktobra 2012. godine u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja i Misije OEBS u Srbiji na kojem su ućestvovali UNS, NUNS, NDNV, ANEM, Asocijacija medija i Lokal pres.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend