22. sep 2016.

Godišnjica ubistva Momira Stokuće

Momir Stokuća (foto: porodična arhiva)

Momir Stokuća (Foto: Porodična arhiva)

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) podsećaju da se danas navršava 17 godina od kako je fotoreporter i saradnik „Politike“ Momir Stokuća ubijen u svojoj porodičnoj kući u Prištini (Đure Jakšića 15) koju nije želeo da napusti kada su tri meseca ranije međunarodne snage preuzele odgovornost za bezbednost na Kosovu

Kako je za UNS rekla Stokućina sestra Branka Damnjanović, za njegovu smrt saznali su iz televizijskih vesti.
– Odmah sam otišla u Prištinu gde sam preko Komiteta za pomoć pokušala da prenesem njegovo telo u Niš gde je cela porodica već živela, ali mi nisu dozvolili. Nisam mogla da ga sahranim ni u Prištini. Tada je situacija bila teška, morali bi da obezbede celo groblje da bi omogućili sahranu – rekla je Damnjanović.

Momir Stokuća sahranjen je 24. septembra 1999. godine u Gračanici, a njegovo telo Branka Damnjanović u Niš je prenela tek 2014. godine. Porodica nikada nije dobila informaciju o istrazi i okrivljenima za ubistvo.

– Čak ni zvaničan dokument nisam dobila, osim jednog papira koji su mi dali u bolnici, a koji sam morala da ostavim u manastiru. I dalje ne znamo ko ga je ubio – dodala je Damnjanović.

UNS i DNKiM podsećaju da u periodu od avgusta 1998. godine do septembra 2000. godine na Kosovu i Metohiji nestalo i ubijeno sedam novinara i medijskih radnika čije sudbine do danas nisu rasvetljene.

Novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog „Jedinstva“ i dopisnik „Politike“ otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica.

Novinar i prevodilac Aleksandar Simović nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.
Medijskog radnika Mila Buljevića otela je OVK 25. juna 1999. godine nedaleko od izbegličkog centra u Prištini.
Novinar srpske redakcije Radio Kosova Marjan Melonaši nestao je u Prištini 9. septembra 2000. godine.

Među ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji su i novinari lista „Bota sot“ Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005). Ajeti je ubijen kod sela Bresalce nedaleko od Gnjilana. Ubijen je iz vozila u pokretu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend