10. maj 2016.

Google želi da čitate više lokalnih vesti na ‘News’ servisu

google_newsKompanija iz Mountain Viewa ima nameru da uloži određene napore kako bi velikom broju korisnika omogućila generisanje važnih vesti i sadržaja na lokalnom nivou, posebno kada važne informacije ovog tipa na kraju završe kao deo vesti od nacionalnog značaja. Tako bi servis ‘Google News’ trebalo da bude obogaćen za još jednu novinu, tačnije tag koji nosi naziv ‘Local Source’

Kako piše Mashable, pomenuti servis će u okviru novog odeljka sortirati najvažnije vesti sa odabranih izvora koji najbrže objave sadržaj o novostima ili događajima na lokalnom nivou. Ovaj potez tehnološkog giganta svakako stiže u pravo vreme, s obzirom na to da se lokalne medijske kuće sve više suočavaju sa neizvesnom budućnošću.

Štaviše, povodom ove vesti oglasio se i Džejms Morihed, inače menadžer proizvoda pri Google News-u koji je dodao kako nova pretraga na pomenutom servisu može doneti veću izloženosti i čitanost lokalnih medija, koji izveštavaju o pojedinim dešavanjima ili pričama koje na kraju dobijaju i nacionalni značaj. Morihed je takođe istakao kako će novi tag biti automatski primenjen za lokalne priče, zahvaljujući onome o čemu je izdavač ranije pisao, poredeći sve sa lokacijom na kojoj je priča nastala.

Facebook prednjači, ali Google ne zaostaje

Nova opcija bi uskoro trebalo da bude dostupna za sve korisnike Google News servisa na desktop računarima, kao i u okviru iOS i Android aplikacija. Međuitm, za sada još nema jasnih naznaka da li bi i koliko nova sekcija mogla da utiče na dobro poznati algoritam pretrage iz Google-a.

Više prostora za lokalne medije nego što je to ranije bio slučaj. (Izvor: mashable.com)

Više prostora za lokalne medije nego što je to ranije bio slučaj. (Izvor: mashable.com)

Takođe, bito je napomenuti da je trenutni šampion u medijskom saobraćaju na Internetu zapravo Facebook, sa koga sajtove određenih medija otvara čak 43% korisnika, a kada je reč o Google-u ta brojka je nešto manja i iznosi 38%. Ipak, biće zanimljivo pratiti vremenom ovo poređenje – posebno ako se uzme u obzir da obe kompanije imaju veliki potencijal na ovom polju, kako bi privukle još više ljudi da čitaju vesti na jedan od pomenutih načina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend