10. sep 2015.

Gordana Suša o aferi Snimci: Mislim da to radi Vučić

gordana susa n1Gordana Suša, članica saveta REM, izjavila je u Novom danu da je to telo već upozorilo emitere zbog kršenja pravila u rijaliti programima, i navela da je predlog da se oni ne emituju pre 22 sata. U Prelistavanju štampe, između ostalog, komentarisala je i aferu Snimci. „Mislim da to radi Vučić“, rekla je Suša

Gordana Suša je jednom prilikom izjavila da „ako su oči ogledalo duše, mediji su ogledalo društva“. Upitana šta danas vidimo u tom ogledalu, kaže „ono što nam se ne sviđa“.

Osvrćući se na peticije koje su potpisane, a u vezi zabrane takvih programa, rekla je da je to divno, i da građani sa tim peticijama mogu da odu pred emitere, ali treba da se upute i u pravila i zakonodavstvo.

REM (Regulatorno telo za elektronske medije) po službenoj dužnosti analizira programe, a razmatra i svaku predstavku pojedinca i peticiju, kaže Suša. „Mi, pre svega, vodimo računa o zaštiti maloletnika, i rijalitiji moraju da nose oznaku 16 i ne bi trebalo da se emituju pre 22 sata“, navodi. To je bilo i u prethodnom uputstvu, a ušlo je i u novi set zakona, ali izgleda da emiteri to ne žele da gledaju i krše to, dodaje ona.

Ona je podsetila da je TV Happy imala već jednu opomenu i zabranu od jednog dana za emisiju „Parovi“, nakon koje je više vodila računa o pravilima koja se moraju poštovati kad je takav sadržaj u pitanju.

Kaže da je procedura ono što usporava REM. Naša agencija je već upozorila emitere da krše pravila na koja obavezuje zakon, dodaje Suša. „Krše zato što stave oznaku 12 i emituju popodne i ujutro“, dodaje ona.

Što se mene tiče, TV Happy je zrela da se taj format zabrani, dodaje Suša. Ona navodi da ne može da se u 17h priča o raznim vrstama seksa, da se upotrebljavaju reči „krava“, da se međusobno koškaju na način na koji učesnici to čine… Stid me je i da pročitam citate, navodi Suša.

„Mi smo juče imali sednicu RRA i doneta je odluka. Procedura je da ih prvo upozorimo (emitere), sada moramo da ih pozovemo da se oni izjasne oko toga, i ako ih pomerimo na 22h ili 23h bar ćemo zaštititi maloletnike“, dodaje.

Ona navodi da je kriza dovela do toga da su komercijalne televizije u nebranom grožđu, da se marketinški kolač smanjio. Kako dodaje, što se reklama tiče, radio jako opada i praktično je na izdisaju, a internet raste. „Nove tehnologije su napravile novi način informacije. Mediji su industrija. Vest nije osnovno ljudsko pravo da znate sve, nego je i roba koja se prodaje.“

Govoreći o setu medijskih zakona, kaže da je i ranije govorila da je dobro što je donesen, ali da ima i nekih rešenja koja nisu dobra, što se vidi i sada kada Evropska komisija, kad poglavlja dolaze na red, upućuje određene primedbe. Postojale su radne grupe, ali na Vladi završi sasvim drugi predlog, navodi Suša dodajući da je ceo proces bio netransparentan. Što se privatizacije medija tiče, kaže da se moglo pretpostaviti da će dovesti do toga da će medije kupovati razni „bizMismeni“, koji imaju određene obaveze u ugovoru da se pet godina bave tim poslom, ali koji će za to vreme toliko da iscrpe radnike da će da odu sami i da te firme nestanu.

O aferi Snimci: Odgovornost tužilaštva

Upitana da prokomentariše aferu „Snimci“  kaže da, „kada bi ovo bila stvarno pravna država, tužilaštvo bi moralo da se pozove na odgovornost“, jer sedam godina ništa nije uradilo po tom pitanju.

„Ja sve mislim da to radi Vučić, on uvek mora da proizvede neku tenziju“, navodi ona, dodajući da time želi da poruči Dačiću „smiri se malo, ne možeš tako“. „On ide polako na varijantu da ima apsolutnu većinu, da izbaci sve i bude sam potpuno“, dodaje Suša.

„Čovek koji kaže ‘baviću se time kad dođem za tri dana’, a on šef svih bezbednosnih službi, on to mora da zna“, dodaje.

Dačić je u pravu kad kaže da se to izvlači s vremena na vreme, i kaže „procesuirajte me već jednom“, dodaje ona. „Iskustva našeg pravosuđa pokazuju da su naši sudovi često izmanipulisani, tužilaštva često pod pritiskom“, kaže Suša. Ona dodaje da mnoge stvari, koje su blaćene u štampi, nisu imale rasplet.

Komentarišući presudu o paljenju ambasade SAD, kaže da je takva da „nit smrdi nit miriše“ i da je u funkciji Vučićeve posete SAD, „da se bar nešto od toga uradi“.

Upitana kako joj deluju odnosi Vlade Srbije i predsednika Republike, kaže da je sve uočljivije da Nikolić i Vučić imaju različita mišljenja, iako se ne napadaju u javnosti. „Ali videćemo šta će se desiti na GO stranke“, kaže.  „Imamo Vučića koji vuče ka Evropi i Nikolića koji ne da da se izgubi Rusija, i to je ona stara podela u politici na „bad“ i „good“ guy, i mislim da je to dogovor… Oni su veoma mudri političari koji su s godinama naučili kako treba da se ponaša u vlasti“.

Slučaj snimateljke koja je šutirala izbeglice

Kometarišući slučaj snimateljke iz Mađarske koja je šutirala izbeglice, Suša kaže: „Ja sam takve upoznala početkom 90-ih koji su, na malo drugačiji način, branili Miloševića… Ona je žena patriotkinja, navija za Orbana, ona nije profesionalac i jako je dobro što je dobila otkaz“.

Osvrćući se na čitavu izbegličku krizu i to što se dešava u Mađarskoj, navela je citat da u Uniji mora da bude više Evrope, i da u Evropi mora da ima više unije.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend