10. sep 2015.

Finansiranje medija na osnovu donacija – Primer YouTube emisija “Lični stav”

licni-stravNenad Mihailović je svojim intervjuima koje objavljuje putem YouTube emisije “Lični stav”uspeo da skrene pažnju na sebe i na internetu, ali i van interneta…

Danas: “U jednom stanu na Novom Beogradu, Nenad, osoba sa invaliditetom, sedi u svojim kolicima i postavlja opasno smislena, pronicljiva, zajebana pitanja.”

B92: “Zbog pitanja i načina na koji razgovara sa gostima, Nenad Mihailović autor emisije “Lični stav” koja se emituje na Jutjubu, trpi uvrede i fizičke pretnje.”

Jedan od popularnih intervjua:

Akcija #1€MesečnoZaLičniStav

Početkom avgusta Nenad Mihailović pokreće na Tviteru akciju #1€MesečnoZaLičniStav, sa idejom da u jednom mesecu prikupi od jedne četvrtine svojih Tviter pratilaca (4.000+ pratilaca) – 1.200 €, jedan euro po pratiocu, koliko mu je potrebno da bi preživeo kao invalid.

Rezultat akcije u avgustu:

licnistavtvit1

Ipak, akcija se nastavila u septembru:

licnistavtvit2

Znači, može! Ali…

Kao što se može videti iz priloženih tvitova, moguće je i u ovim krajevima prikupljati sredstva za online projekte putem donacija, čak i u otežanim uslovima uplata preko pošte, e-bankinga, a Nenad je omogućio i uplatu preko PayPal-a.

Ono što svakako značajno može pomoći projektu “Lični stav” jeste kreiranje jednostavnog sajta-bloga (može i preko besplatnih platformi kao što su WordPress, Blogger, ili domaća platforma Blog.rs), obzirom da društveni mediji kao što su Tviter (Fejsbuk) i YouTube nisu tzv. permanenti mediji.

Koliko sam uspeo da vidim, “Lični stav” ima svoj Tviter, Fejsbuk i YouTube nalog, i oni nisu prilagođeni mogućnostima da korisnik koji dolazi na ove platforme, da lako pronađe način da finansira ovaj projekat – čak i da hoće. Sa druge strane, blogovi, odnosno veb sajtovi imaju konstantnu vidljivost na pretraživačima, lako je definisati stranice na kojima će se objasniti projekat, objasniti razlozi za donacije. Veoma je važno što se klasičnim blogom ili veb sajtom dodatno povećava vidljivost video materijala njihovim postavljanjem (embedovanjem) na veb stranice, uz kratak opis ispod samog video materijala.

Razvoj nezavisnog finansiranja medija i u ovim krajevima je nezaustavljiv!

Pomenuti primer dokazuje da pod određenim uslovima pojedinci iz ovih krajeva su spremni da finansijski podrže manje medijske projekte – ako im ti projekti nešto znače.

Postoje različiti načini finansiranja projekata iz oblasti medija, uključujući i sve aktuelniji crowdfunding, gde postoje specijalizovane internacionalne crowdfunding platforme za novinarstvo i medije, kao što je Beacon, ili u poslednje vreme popularna Byline platforma, a preko ovog linka možete doći do opisa većeg broja specijalizovanih crowdfunding platformi za novinare i medije.

Preporuka je da veoma pažljivo prostudirate savete za finansiranje medija putem crowdfunding kampanja koje su dali autori holandske De Correspondent digital news platforme, koji su 2013. g. prikupili na ovaj način 1.3 miliona $US (sva tri linka proučiti).

Veoma je važno da postoji sistemski pristup masovnom nezavisnom finansiranju i u ovim krajevima putem platformi za donacije i crowdfunding, što se očekuje u ovim krajevima u narednih godinu-dve (ne samo za oblast medija).

U svakom slučaju, primer akcije #1€MesečnoZaLičniStav pokazuje da je moguće i u ovim uslovim organizovati na neki način finansiranje medija na osnovu donacija. Nije nešto puno para, ali bolje išta nego ništa…

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend