11. avg 2015.

Gradonačelnik Novog Sada još nije odgovorio novinarskim i medijskim udruženjima

timthumbUmesto gradonačelnika, svojevrsni odgovor je uputio jedan od listova koji je dobio sredstva po ovom konkursu

Prošlo je skoro 20 dana otkako je Medijska koalicija uputila otvoreno pismo gradonačelniku Milošu Vučeviću u vezi sa sumnjivim sprovođenjem gradskog konkursa za sufinansiranje javnog informisanja. Odgovor još uvek nije stigao.

Konkurs za sufinansiranje projekata iz budžeta Grada Novog Sada u cilju ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja završen je polovinom jula, a odobrena sredstva u iznosu od više od 30 miliona dinara raspoređena su na osnovu odluke komisije koju je imenovao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Iako je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine reprezentativne asocijacije ovog tipa (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres), dostavila, u skladu sa zakonom, svoje predloge za članove komisije – niti jedan od njenih kandidata nije prihvaćen, što je bacilo ozbiljnu senku sumnje na regularnost konkursnog procesa.

Medijska koalicija je 22. jula uputila otvoreno pismo novosadskom gradonačelniku sa pitanjem na osnovu čijeg predloga i kojih kriterijuma su imenovani članovi komisije. Do danas, međutim, Koalicija nije dobila odgovor na ovo pitanje mada bi po zakonu celokupan proces dodele sredstava iz državnih, pokrajinskih i lokalnih budžeta za javno informisanje putem konkursa morao da bude u potpunosti trasnparentan.

Interesantno je da je na novosadskom konkursu malo poznato Društvo novinara Vojvodine dobilo sredstva po čak tri osnova, a da su „nezavisnu komisiju“ sačinjavali i osobe za koje je potpuno nejasno kako su se u njoj našli s obzirom da zakon propisuje da bi nju trebalo da sačinjavaju medijski stručnjaci. Jedan od njih je i politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković.

Umesto gradonačelnika, svojevrsni odgovor je uputio jedan od listova koji je dobio sredstva po ovom konkursu, „NS reporter“. „NS Reporter“, u neprofesionalnom i uvredljivom tekstu, piše da je „osnovno zanimanje većine novinarskih udruženja borba za pare iz gradskog, pokrajinskog ili državnog budžeta“.

Autor ovog sramnog teksta praktično optužuje novinarska i medijska udruženja okupljena oko Medijske koalicije da su javno reagovali zbog toga što se nisu našli na spisku organizacija kojima su dodeljena sredstva mada je mogao veoma jednostavno da dođe do informacije da ni NUNS, ni UNS, ni NDNV, ni Lokal pres, a ni ANEM, na ovaj konkurs uopšte nisu ni poslali predloge projekata.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja radi opsežan i detaljan monitoring sprovođenja medijskih zakona i rada nezavisnih komisija za sufinansiranje medijskih projekata u skladu sa javnim interesom, a slučaju Novog Sada će posvetiti posebnu pažnju.

 Foto: Autonomija 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend