11. avg 2015.

Najviše pritužbi zbog netačnih informacija

savet-za-stampu-logo-1Od početka godine, Savet za štampu primio je čak 59 žalbi, a trenutno su u proceduri dve – žalba Koalicije protiv diskriminacije zbog teksta objavljenog u Večernjim novostima i žalba Tanjuga zbog teksta koji je objavio portal Pištaljka. rs. Prema podacima koje je Danas dobio od Saveta za štampu, najviše žalbi bilo je na Blic i Informer (po sedam), zatim na Alo (pet), Kurir i Večernje novosti (po četiri).

Gordana Novaković iz Saveta za štampu napominje za naš list da je u pitanju broj podnetih žalbi, što ne znači da su ovi mediji toliko puta prekršili Kodeks novinara Srbije. Na pitanje kakve su najčešće sadržine te žalbe, naša sagovornica odgovara da se najviše žale, „a nažalost najčešće se i utvrdi prekršaj Kodeksa u prvom poglavlju – istinitost izveštavanja“.

– Obično je reč o netačnim ili neproverenim informacijama, nerazlikovanju činjenica od pretpostavki, nagađanja i komentara, nekonsultovanje više izvora – 16 žalbi. Zbog diskriminacije je podneto 12 žalbi, a 11 zbog kršenja autorskih prava. Znatno manje zbog kršenja pretpostavke nevinosti i nepoštovanja privatnosti – ukazuje Novakovićeva.

Prema njenim rečima, odluku Saveta imaju obavezu da objave mediji koju su prihvatili nadležnost Saveta za štampu.

– Vaše novine, recimo, nisu među njima. Takvim medijima izričemo javne opomene, ali ne možemo da ih obavežemo da ih objave. Kad je reč o medijima koji imaju obavezu da objave odluke, ove godine se nije desilo da to ne urade – naglašava naša sagovornica. Kako navodi, iz formalnih razloga je odbačeno osam žalbi, koje uopšte nisu ušle u proceduru.

– U tri slučaja podnosioci žalbe nisu bili lično oštećeni, u dva su se žalbe odnosile na elektronske medije, za koje Savet nije nadležan, u dva su tekstovi već bili uklonjeni sa portala u trenutku podnošenja žalbi, dok se u jednom slučaju podnosilac žalio na nešto što je već rešeno medijacijom – ukazuje Novakovićeva, dodajući da kada je reč o žalbama koje su stigle pred Komisiju, prekršaj Kodeksa utvrđen je u 28 slučajeva.

Ona zaključuje da su ove godine dogovorom rešene samo dve žalbe – Kurir je objavio izvinjenje zbog toga što su objavili fotografiju pogrešne osobe, a Het Nap, nedeljnik na mađarskom se izvinio zbog neprimerenog, diskriminatornog teksta o Romima.

 Foto: Savet za štampu 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend