22. feb 2016.

Gruhonjić: Prete nam smrću posle pisanja Informera i Pinka

dinko_gruhonjic_n1Političari su učinili sve kako bi naša stvarnost postala jedan veliki tabloid. Želja im je da od politike naprave neozbiljnu delatnost kako bi građanima poručili da ne treba da se bave politikom i da ne trebaju da izađu na izbore, smatra Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine

On tvrdi da nisu za sve krivi mediji, nego da je „novinarska profesija vidljivija od drugih“.

„Nažalost ni u drugim sferama društva nije ništa bolje“, rekao je Gruhonjić u Novom danu.

Smatra da birači moraju da izađu na izbore i da se premijer Aleksandar Vučić „kocka sa prevremenim izborima“.

„Negde sam siguran da premijer više nikad neće dobiti ovoliku podršu u parlamentu. Veliko je pitanje šta će se dogoditi sa Ivicom Dačićem, pretpostavljam da će premijer krenuti sa iznošenjem mnogih afrea, i da će na taj način pokušati da se očisti od koalcionih partnera“, rekao je Gruhonjić.

Gruhonjić se nedavno našao na meti mnogih medija.

„Da, i ta činjenica me ne čudi. Ja sam kao crveno slovo u kalendaru, uvek na meti. Nezavisno udruženje novinara je dežurni krivac za sve“, kaže on i dodaje:

„Ono što se promenilo posle napada Informera ili napada Pinka jeste žalosna činjenica da smo počeli da dobijamo pretnje smrću. Do sada je bilo slučajeva da dobijamo anomnimne pretnje, a ono što je sada zabrinjavajuće jesu otvorene pretnje pojedinih ljudi preko Fejsbuka, potpisane imenom i prezimenom. Pored mnogobrojnih prijava policiji, odgovor još uvek nismo dobili“.

Gruhonjić tvrdi da u društvu nikad nije bilo više nasilja i da je „količina mržnje iz dana u dan sve veća“.

„Verujte mi, osnovni razlog za to je kontinuirano raspadanje institucija. Vučić je u tome prevazišao svaku meru. Kada biste pitali građane šta mislite o pravosuđu ili novinarima, ne znate koji bi odgovor bio gori, jedni su sigurno lažovi, a u druge nemaju poverenja“, tvri on.

Komentarišiću smrt srpskih diplomata u Libiji, i navode pojednih medija da su bili na misiji smrti, Gruhonjić ističe da bi voleo da ima više empatije prema njihovim porodicama.

„Bilo bi dobro da saznamo zašto nisu mogli da budu oslobođeni, sve je obavijeno velom tajne. Naravno da bi bilo dobro da sve izađe na videlo, ali nisam neki optimista“, kaže Gruhonjić.

Komentarišući političku scenu i odnos prema Rusiji i NATO, njegov stav je vrlo jasan: „Mislim da ova Vlada vodi jednu šizofrenu politiku, dok su jedni okrenuti NATO-u drugi su više za Rusiju, a ja im savetujem da podvuku crtu i pogledaju koliko su pomoći Srbiji dali ‘braća Rusi’, a koliko Vašington“, objašnjava Gruhonjić.


Intervju sa Dinkom Gruhonjićem pogledatje u video prilogu televizije N1.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend