19. nov 2014.

Guardian: Priznajemo samo Sud javnosti

Foto: Wikipedija

Foto: Wikipedija

Alan Rusbridger, glavni i odgovorni urednik Guardiana, govorio je za Media Observatory o medijskom vlasništvu, samoregulaciji medija ali i posebnoj vezi koju Guardian ima sa svojim čitaocima.

„Uvijek je problematično kada se neki novinar previše približi centrima moći. Kada se upetljaju usluge koje vlasnici medija žele od države ili kada država želi neke stvari od medija, onda imamo stvarni problem. Ako vlasnici medija čine usluge državi, to postane veoma problematično i veoma teško za regulaciju“, ističe Alan Rusbridger.

Guardian je medij bez vlasnika i kako njegov glavni i odgovorni urednik navodi, oni su veoma sretni zbog toga jer nema nikoga ko bi tražio usluge od države niti niko na koga bi država mogla uticati.

„Svaki pokušaj države da reguliše medije, izaziva mi nervozu. Mediji moraju biti slobodni od države,“ tvrdi Rusbridger, koji u video izjavi za Media Observatory navodi kako je najvažnija veza koju Guardian imaj ustvari ona sa čitaocima i da je to bio jedan od razloga zbog kojeg su pokrenuli opciju članstva, kako bi pokazali da Guardian jednako pripada onima koji rade u njemu kao i onima koji ga čitaju.

Kompletan intervju dostupan je na stranici Media Observatory-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend