12. jun 2015.

Han: Zabrinutost zbog slobode medija na Balkanu

hanSloboda medija na Balkanu postala je pitanje koje izaziva veliku zabrinutost i kojim je neophodno hitno se pozabaviti, izjavio je danas evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han

Obraćajući se, putem video linka, učesnicima regionalne medijske konferencije, koja se u organizaciji BIRN, održava u Sarajevu, Han je izjavio da sloboda medija na Balkanu „ostaje pitanje koje izaziva posebnu zabrinutost“ Evropske komisije, a naročito uplitanje i pretnje vlasti usmerene na nezavisnost javnih emitera.

„Suočeni smo sa važnim izazovima kojima se treba odmah pozabaviti“, rekao je Han.

Prema njegovim rečima, osim angažovanja vlasti potrebni su dodatni napori kako bi se obezbedila politička i finansijska nezavisnost regulatornih agencija i brža funkcionalna samoregulacija.

Evropski komesar je rekao da će nastaviti da utiče na vlade u regionu kako bi se obezbedio napredak, navodi se u saopštenju BIRN.

„Takođe, postoji potreba rešavanja problema neformalnog ekonomskog pritiska na medije. Ovo obuhvata transparentnost medijskog vlasništva i sprečavanje prekomerne koncentracije istog. I poslednje, mada ne manje važno, moraju biti definisane transparentne uloge u procesu javnih nabavki u vezi sa državnim oglašavanjem“, izjavio je on.

Han je rekao da se sloboda izražavanja i mediji nalaze u samoj srži procesa evropskih integracija.

„Sloboda govora i informisanja, profesionalna štampa su neophodne za demokratsko društvo, one su od suštinske važnosti za izbore koje građani prave, a koji se tiču budućnosti zemlje“, izjavio je Han.

„Bez njih javnost ne može da izvaga opcije ili oceni vođe; bez njih rastu opasne predrasude i pogrešne predstave, što podriva šanse za mir i stabilnost“, dodao je on.

Regionalna konferencija o medijima, pod nazivom „Izazovi medijskih sloboda“, održava se u sklopu obeležavanja desetogodišnjice rada BIRN.

„Ja lično želim da čestitam i zahvalim BIRN na njegovom dragocenom doprinosu i naporima u vezi sa slobodom izražavanja i slobodom medija na Balkanu“, rekao je Han.

„Vi poznajete, daleko bolje od mene, moć slobode izražavanja i medija, i kompleksne pretnje sa kojima je ona suočena u vašim zemljama. U tom smislu, podrška profesionalnom novinarstvu i edukaciji novinara je od ključne važnosti. Sa ciljem da izgradi i ojača posvećen i tesno povezan tim novinara širom Balkana, BIRN ima ulogu jakog partnera u regionu koji nudi impresivan spektar raznovrsnih usluga“, dodao je on.

Direktori BIRN i medijski stručnjaci razgovaraju na konferenciji u Sarajevu o pitanjima od ključne važnosti za ovaj sektor, a napravili su i spisak preporuka vladama na Balkanu sa ciljem unapređenja medijske situacije u regionu.

Preporuke su rezultat zajedničkih napora više od 30 medijskih radnika i stručnjaka koji su se okupili u Sarajevu dan ranije na regionalnoj radionici o slobodi izražavanja kako bi diskutovali o pravima radnika, državnom finansiranju medija i javnih emitera, medijskom tržištu, transparentnosti vlasništva nad medijima kao i o zastupljenosti ugroženih i marginalizovanih grupa.

Stručnjaci su se okupili u Sarajevu u sklopu Foruma organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana, zajedničkog projekta ERSTE fondacije, Friedrić-Ebert- Stiftung fondacije i Karl Renner instituta, u bliskoj saradnji sa Federalnim ministarstvom za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije.

Sugestije koje će biti predstavljene u Sarajevu postaće deo šireg paketa preporuka civilnog društva koji će biti prezentovan na Samitu o Zapadnom Balkanu u avgustu mesecu u Beču, navodi se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend