15. okt 2014.

HND poziva novinare da ne prihvaćaju sponzorirana putovanja

9f19de2fcde60a08673083c6cea4c202

Zdenko Duka, predsjednik HND-a. Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je danas novinare da ne prihvaćaju putovanja koja im plaćaju (privatni) sponzori, a koja mogu dovesti u pitanje njihovu novinarsku vjerodostojnost i objektivnost.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je danas novinare da ne prihvaćaju putovanja koja im plaćaju (privatni) sponzori, a koja mogu dovesti u pitanje njihovu novinarsku vjerodostojnost i objektivnost.

HND u priopćenju ističe da bi poslovna novinarska putovanja u načelu trebale plaćati redakcije, jer su to najprirodnije situacije i uvjeti u kojima novinari doista mogu nepristrano izvještavati.

„Kada različiti sponzori plaćaju (skupa) putovanja novinarima – bilo u dogovoru s upravama ili uredništvima samih redakcija ili bez tog dogovora, svejedno – oni očekuju protuuslugu i obavezuju tako novinara ili redakciju, čak i onda kad javno govore da ne očekuju ništa zauzvrat. Naravno, i posebno onda kad zapravo i nema događaja o kojem treba izvijestiti nego se sve svodi samo na turizam te se u novinare tako posredno koruptivno ‘ulaže’ za budućnost“, navode u HND-u.

Iako priznaju da je financijska situacija u medijskoj industriji teška i da poslodavci sve manje izdvajaju za novinarska poslovna putovanja, iz HND-a upozoravaju da to ne smije biti opravdanje za eventualni sukob interesa u kojem se novinar može naći.

„Pritom je posebno osjetljiva uloga novinara koji se bave ekonomijom, koji procjenjuju moguća ulaganja i financije jer su u prilici da odlučno utječu na javnost kad se o tome odlučuje, a darovi, neke druge usluge ili plaćena putovanja ih dovode u sukob interesa i oni tada objektivno teško mogu zauzeti profesionalnu distancu u izvještavanju“, upozoravaju u HND-u. Dodaju da se to odnosi i na novinare koji prate automobilizam te sportske i turističke novinare.

Napominju da, po Kodeksu časti hrvatskih novinara, novinar vlastiti sukob interesa mora priopćiti javnosti. „Trebalo bi biti potpuno transparentno tko novinarima plaća putovanja, a novinari koji su u situaciji da im poslovni put plati netko drugi a ne njihove redakcije – u svojim novinarskim prilozima bi trebali jasno deklarirati tko im je platio putovanje kako bi javnost i na osnovu takvih podataka mogla procijeniti njihovu novinarsku objektivnost“, navodi u priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend