09. okt 2015.

Hrvatski CSI istražuje navike i sigurnost mladih na internetu

Jeste li znali da i Hrvatska ima svoj CSI? Za razliku od američkih ekipa koje smo mogli upoznati u televizijskim serijama, ne bavi se istragama na mjestu zločina, već iza akronima stoji Centar za sigurniji internet. Ipak, i hrvatski CSI istražuje. Cilj je doznati kakve su navike mladih dok se služe internetom i koliko su sigurni na internetu

Nećemo naići na Horatija Cainea, Gila Grissoma ili nasljednika kojega glumi Ted Danson, ali i u Hrvatskoj se možemo upoznati s CSI-jem. Akronim iz američkih TV-serija označava istražitelje na mjestu zločina, a u hrvatskom slučaju, riječ je o Centru za sigurniji internet, koji je pokrenuo vlastitu istragu i nastoji otkriti kakve navike imaju mladi dok se služe internetom i koliko su sigurni dok krstare mrežom.

Umjesto riđokosog tipa koji živi i radi u Miamiju ili lika kojega je u ekipi iz Las Vegasa utjelovio Danson, hrvatski CSI predvode dvije dame, Mirna Ažić i Vanja Gorjanac, vodeće agentice u istrazi koja će zahvatiti čitavu zemlju. Počela je ovoga tjedna u Vinkovcima i Osijeku, a u dolazećem razdoblju slijedi obilazak više od 90 osnovnih i srednjih škola i 22 grada, s prolaskom više od 7000 kilometara na tom putu.

Dobar odaziv djece i mladih

U provedbi velikog nacionalnog istraživanja, ekipa hrvatskog CSI-ja poslužit će se upitnicima pripremljenima u suradnji s Filozofskim fakultetom u Osijeku, uz pomoć tima koji je vodila doc. dr. sc. Daniela Šincek, voditeljica Odsjeka za psihologiju. Dakako, potrebno je i da djeca i mladi budu zainteresirani za istraživanje, a po riječima Vanje Gorjanac, i taj dio priče prolazi dobro:

Ovo je jedinstvena prilika za istražiti navike mladih i djece u RH kako se koriste internetom te na koje sve probleme nailaze. Odlično surađuju s nama te ih zaista zanima ova tematika.

Rezultati istraživanja o pozitivnim i negativnim dojmovima mladih korisnika interneta u Hrvatskoj bit će objavljeni na internetskoj stranici hrvatskog CSI-ja, a moći će se pratiti i na njegovoj stranici na Facebooku i na profilu na Twitteru, s oslanjanjem na ‘hashtag’#NETistrazivanje2015.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend