14. mar 2016.

Identifikovan napadač na novinare N1

Policija u Višegradu identifikovala je i pronašla osobu koja je danas pokušala da oduzme kameru snimatelju televizije N1 iz Sarajeva i u toku je njegovo privođenje u policijsku stanicu, rečenoj je agenciji Fena u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, prenose Nezavisne

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS su rekli da je reporterka N1 Adisa Ibrahimović u izjavi navela da su po okončanju skupa koji je održan u mestu Draževina, njoj i snimatelju prišle tri osobe te počele da je verbalno napadaju.

Treća osoba je, kako je prijavila, potom pokušala da oduzme kameru snimatelju i tom prilikom su zadobili i fizičke povrede. O tom slučaju policija će obavestiti dežurnog tužioca.

U MUP RS su naveli da je skup članova Ravnogorskog pokreta u Višegradu policiji uredno prijavljen, a prisustvovalo mu je oko 1.000 ljudi.

Izvinjenje Ravnogoraca

Ravnogorski pokret iz Višegrada uputio je izvinjenje novinarskim ekipama N1 i FTV na, kako se navodi, neprijatnostima koje su doživeli tokom današnjeg obeležavanja 70. godišnjice hapšenja Draže Mihailovića.

U saopštenju se navodi da Ravnogorski pokret otadžbine Srpske već 20 godina organizuje pomen i parastos povodom hapšenja Mihailovića i nikad se nije desio ni najmanji incident prilikom okupljanja na Trgu palih boraca u Višegradu i obavljanju verskog obreda u Manastiru Svetog Nikolaja u Draževini.

Ističe se da se današnji incident, u kome nisu bili svedoci organizatora skupa, desio van prostora Kompleksa Draževina, na magistralnom putu Višegrad – Priboj, kada je većina učesnika prisustvovala parastosu, 600 metara od mesta događaja.

Prilikom prijave javnog skupa, koji je obavljen i opisan po zakonu, navedeno je da svaki učesnik lično odgovara za svoje postupke i eventualno kršenje javnog reda i mira, stoji u saopštenju.

Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta napali ekipu N1 televizije

Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta napali su danas u okolini Višegrada ekipu regionalne N1 televizije dok je snimala skup na kome je obeleženo 70 godina od hapšenja komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića.

Kako je objavila ta televizija, novinari su oko 13.30 stigli u Draževinu gde se u jednom šatoru održavao ručak povodom 70-godišnjice hapšenja Mihailovića.

Reporterka N1 Adisa Ibrahimović rekla je da su prvo zatražili izjave od pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta, koji su bili obučeni u crna odela, ali da su mladići odbili razgovor kada su saznali da su novinari došli iz Sarajeva.

„Nakon toga smo se kamerman i ja udaljili od šatora, nameravajući da snimimo par kadrova iz daljine. Napad se desio tako da nismo to ni primetili. Pojavio se stariji čovek visok dva metra, zaleteo se na snimatelja i počeo ga udarati kamerom po glavi. Prišla sam i molila ga da to ne radi, onda se okrenuo prema meni i počeo me udarati mikrofonom po glavi“, izjavila je Ibrahimovićeva.

Prema njenim rečima, novinarima je zatim prišao još jedan stariji čovek, koji je „govorio strašne stvari“.

Ibrahimović je dodala da su ih spasili mladići iz Srbije, koji su takođe pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta.

„Napravili su nam prostor da odemo. Izvinili su nam se i kroz prozor su nam rekli da im je žao što se to desilo, da to nije njihov stav, da je to delo pojedinca i da to nikad ne bi uradili“, navela je reporterka N1.

NUNS i NDNV traže hapšenje i kažnjavanje napadača na ekipu televizije N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su večeras od nadležnih organa Srbije da učestvuju u identifikaciji, privođenju i kažnjavanju ljudi koji su napali novinare televizije N1 u Višegradu, s obzirom da je moguće da su među napadačima i državljani Srbije koji su organizovano došli na skup Ravnogorskog pokreta u tom gradu.

„NUNS i NDNV smatraju da država Srbija treba da ponudi iskrenu pomoć nadležnim organima susedne države u rasvetljavanju fizičkog napada na reporterku i snimatelja N1 televizije, ali i da osudi ovaj ekstremistički skup u kojem je učestvovao veliki broj građana Srbije, a koji je organizovan povodom obeležavanja 70. godišnjice hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića“, navodi se u saopštenju.

Ta dva novinarska udruženja ukazala su da je taj incident još jednom podsetio koliko je težak položaj novinara i medijskih radnika u celom regionu, pogotovo s obzirom na, kako se navodi, „progresivan rast nacionalističkih i ekstremističkih pokreta u kontekstu nezaceljenih rana iz ratova devedesetih“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend