02. jan 2015.

IFJ: 118 novinara ubijeno u 2014.

lugansk-ukrajina-tv-reporter-novinar_660x330

Foto: zerohedge.com

U 2014. u svetu je ubijeno 118 novinara i medijskih radnika, a Pakistan i Sirija bile su najsmrtonosnije zemlje za novinare, saopštila je danas Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Novinari koji su ubijeni, 13 više nego u 2013, bili su meta zbog svog rada ili su se našli uhvaćeni u razmeni vatre, dok je 17 poginulo u nesrećama ili prirodnim katastrofama dok su bili na zadatku, navodi se u izveštaju IFJ.

IFJ je pozvala vlade u svetu da „zaštitu novinara postave za svoj prioritet“, preneo je AFP.

Pakistan je zemlja u kojoj je najviše ubijenih novinara, 14, a slede Sirija sa 12, i po devet u Avganistanu i na Palestinskim teritorijama.

Neke medijske organizacije sada pokazuju oprez kada je reč o slanju novinara u ratnu zonu i korišćenju materijala od novinara po ugovoru koji se tamo nalaze, rekao je predsednik IFJ Džim Bumela i dodao da će pokrivanje ratnih događaja biti „siromašnije zbog nedostatka nezavisnih svedoka“ ukoliko se bezbednost medija ne poboljša.

Pakistan je zemlja u kojoj je najviše ubijenih novinara, 14, a slede Sirija sa 12, i po devet u Avganistanu i na Palestinskim teritorijama.

Među poginulima ove godine je i novinar francuske agencije Sardar Ahmad (40) koji je ubijen u martu kada su talibanski ekstremisti upali u jedan hotel u avganistanskoj prestonici Kabulu.

U napadu su ubijeni Ahmad, njegova supruga i njihovo troje dece.

U Iraku i Ukrajini ubijeno je po devet novinara, dok je šest stradalo u Hondurasu i pet u Meksiku.

Podaci IFJ, koji takođe uključuju voditelje i drugo osoblje, poput vozača koji rade u medijima, veći su od onih koje je pre nedelju dana izneo Komitet za zaštitu novinara, prema kojima je ove godine u svetu ubijeno 60 novinara.

Druga organizacija, Reporteri bez granica, izvestila je 16. decembra da je 66 novinara poginulo u 2014.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend