29. jul 2016.

IFJ i EFJ novinarskim udruženjima: Solidarišite se sa turskim novinarima

Udruženje novinara Srbije podržalo je akciju Međinarodne federacije novinara (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ) protiv kršenja slobode medija i ljudskih prava u Turskoj. Ove federacije pokrenule su juče kampanju solidarnosti sa turskim novinarima i pozvale svoja udruženja članove da se priključe

Novinarska udruženja i asocijacije mogu pomoći na sledeće načne:

–  slanjem pisma ambasadoru Turske u svojoj zemlji i/ili svojoj Vladi.

„Pozivamo turske vlasti da poštuju međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih i sindikalnih prava i slobodu izražavanja“, navodi se, između ostalog, u pismu.

– potpisivanjem i deljenjem Amnesti međunarodne peticije „Rights hard-won cannot be taken away“ koja poziva predsednika Erdogana da poštuje ljudska prava u Turskoj. U peticiji se govori o nezakonitoj cenzuri medija, ali i pravu radnika na osporavanje svog otkaza ili suspenzije

– slanjem donacija Fondu za bezbednost IFJ-a u cilju podrške pojedinačnim zahtevima iz Turske (bankovni račun BE64 2100 7857 0052, svift kod GEBABEBB, svrha uplate „Solidarity Turkey“)

– tako što će na svojim društvenim mrežama podeliti logo akcije na kome piše „Da li si znao? Novinarstvo nije zločin“

Od nedavnog pokušaja državnog udara u Turskoj, IFJ i EFJ upozoravaju na brojna hapšenja novinara i gašenja medija navodno povezanih sa pokretom pro-Gulen koji je optužen da stoji iza neuspelog puča.

Prema poslednjim podacima IFJ-a, uhapšeno je 28 novinara, a izdat je nalog za hapšenje 48 njihovih kolega. Predsednik Erdogan izdao je 27. jula dekret kojim naređuje gašenje 131 medijske kuće.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend