29. jul 2016.

Pokrenut postupak za izbor člana Saveta REM-a

Maja Gojković (Slika screen shot)Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje odlučio je da pokrene postupak izbora člana Saveta REM-a, na predlog nadležnog odbora Skupštine Vojvodine i udruženja izdavača elektronskih medija. Odbor će zatražiti informacije od Ministarstva kulture i informisanja i komisije koja je odlučivala kome će se i koliko novca dati na osnovu konkursa za raspodelu budžetskih sredstava za elektronske medije, u kako bi javnost bila informisana o okolnostima tog konkursa

Predsednica tog tela Maja Gojković podsetila je da je Odbor u prethodnom skupštinskom sazivu glasao o dva kandidata koje je predložio nadležni organ Skupštine Vojvodine, ali da tada nijedan kandidat nije dobio dovoljan broj glasova.

Gojkovićeva je navela i da je Gordani Suši, koja je zastupala udruženja izdavača elektronskih medija, manadat u Savetu REM-a istekao 23. marta ove godine, zbog čega bi trebalo pokrenuti i proces izbora člana koji će je zameniti.

Predsednica Odbora ocenila je da REM funkcioniše u zakonskim okvirima, bez obzira na to što u ovom momentu u Savetu tog tela radi šest od devet članova.

Posle sednice Odbora, Gojkovićeva je novinarima u parlamentu rekla da bi REM trebalo pitati da li ima problema u radu, jer Odbor iz prethodnog saziva nije završio proceduru izbora novih članova.

Dodala je i da joj je jedan od prioriteta da nastavi proces izbora članova Saveta REM-a.

„Niti sam stručna, niti vlasna da ocenjujem da li neko funkcioniše ili ne, samo kažem da je zakonski sve u redu, budući da šest od devet članova radi svoj posao, a ušli smo u proceduru sada kada smo konstituisani da izaberemo preostala tri“, navela je Gojkovićeva.

Rekla je i da je danas od poslanika DSS Đorđa Vukadinovića na sednici čula da građani nisu dovoljno informisani šta REM radi i da spada u taj deo građana koji vape za informacijama.

Odbor traži informacije u vezi sa konkursom

Odbor za kulturu i informisanje odlučio je da zatraži pisanu informaciju Ministarstva kulture i informisanja i komisije koja je odlučivala kome će se i koliko novca dati na osnovu konkursa za raspodelu budžetskih sredstava za elektronske medije, u cilju informisanja javnosti o okolnostima tog konkursa.

Odluka je doneta na osnovu predloga zamenice predsednice Odbora Nataše Mićić (LDP), koja je navela da su poslanici o toj temi informisani samo na osnovu onoga što se objavljivalo u medijima i da bi trebalo da dobiju informacije iz prve ruke, budući da je ministar Ivan Tasovac preinačio odluku komisije.

Predsednica Odbora Maja Gojković rekla je da je to tema za koju je zainteresovan jedan deo javnosti, kao i da to telo ne treba da se stavlja u ulogu sudije, već da bude upoznato sa svim informacijama.

Iz Ministarstva kulture i informisanja saopšteno je juče da su ovogodišnji konkursi tog ministarstva za medije sprovedeni besprekorno u pogledu poštovanja zakonskih procedura i transparentnosti procesa, a da je reakcija pokazala licemerje dobro poznatih „larmadžija“ na medijskoj sceni.

Na konačno rešenje čekalo se duže nego što je zakonom planirano, budući da je kamen spoticanja bio predlog koji je Komisija za elektronske medije, na čijem čelu je bio Dinko Gruhonjić iz NDNV, podnela ministru Ivanu Tasovcu.

Ministar je izmenio devet njihovih predloga – neki su odbijeni, drugima je umanjen iznos, ali bilo je i onih prema kojima je ministar, kako je prenela Politika, bio darežljiviji od komisije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Poslovno udruženje Lokal pres u zajedničkom saopštenju oocenili su da je ministar obesmislio medijske reforme u Srbiji odlukom da prepravi predlog komisije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend