28. okt 2015.

IFJ pokreće globalnu kampanju za okončanje nekažnjavanja zločina protiv novinara

ifjcampaignMeđunarodna federacija novinara (IFJ) je pokrenula godišnju kampanju kojom poziva svjetske vlade i autoritete na odgovornost za nekažnjavanje zločina usmjerenih protiv novinara

Za početak kampanje određen je 2. novembar, UN-ov Dan protiv nekažnjivosti kriminala usmjerenog na novinare. Kampanja će trajati do 23. novembra 2015.

Datum početka kampanje značajan je kao godišnjica ubistava novinara Međunarodnog francuskog radija (RFI), Ghislaine Dupont i Claude Verlon (ubijenih u Kidal Mali 2013. godine), a 23. novembra 2009. godine dogodio se masakr na Filipinima kada je najmanje 32 novinara izgubilo živote u jednom od najsmrtonosnijih napada na medije.

U pismu upućenom svojim partnerima i podružnicama, IFJ je 20. oktobra 2015. godine pozvao na masovnu podršku i osudu zločina koji su usmjereni na novinare i koji ostaju nekažnjeni diljem svijeta. Ubistvo je najteži oblik ovakvih zločina, ali „potrebno je osuditi sve napade na novinare koji ostaju nekažnjeni”, navodi se u pismu organizacije.

Kampanjom se stavlja poseban naglasak na problem nekažnjavanja ovakvih zločina u Meksiku, Filipinima, Ukrajini i Jemenu.

Povodom UN-ovog dana protiv nekažnjavanja IFJ će organizovati više aktivnosti.

Pratite kampanju putem Twittera i Facebook-a.

Više o kampanji

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend