09. jan 2015.

Informer izmislio da predsednik NUNS-a ima razumevanja za ubistvo Vučića

vukasinv1Naslov Informera je nefer i neprofesionalan, navodi čitaoca na krivi zaključak i iznosi tešku, a ničim potkrepljenu političku optužbu. Ne postoji apsolutno nikakav osnov za tvrdnju da predsednik NUNS-a Vukašin Obradović „ima razumevanja za ubistvo Vučića“, kaže za Cenzolovku Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a i glavna urednica Politike

“BRUKA I SRAMOTA Predsednik NUNS nema ništa protiv ‘ubistva Vučića’” – naslov je koji je 5. januara osvanuo na naslovnoj strani Informera. Pored tog naslova nema nikakvog objašnjenja, ali na 5. stranici ovih novina, u tekstu pod nešto izmenjenim naslovom „Ima razumevanja za ‘ubistvo Vučića’?“ (na putu do naslovne strane ovaj znak pitanja se izgubio), stoji da se ovako teška optužba odnosi na stavove koje je na svom Tviter profilu predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović izneo o dnevnom listu Tabloid i njegovom glavnom i odgovornom uredniku Milovanu Brkiću.

Ovakvi naslovi nisu nimalo naivni, jer ne verujem da će se baš svi čitaoci udubiti u tekst i možda nekome može da se učini da ja zaista podržavam ubistvo premijera, a kakve mogu da budu konsekvence – ne bih da nagađam

(Vukašin Obradović).

U tekstu se, međutim, ne navodi nijedna informacija koja Obradovića dovodi u vezu sa ovakvim stavovima, već samo njegova izjava u kojoj on odbija da odgovori na pitanje „da li ima razumevanja za Brkićev poziv na ubistvo premijera“.

U Informeru je, dan ranije, objavljen tekst o Brkićevoj kolumni u Tabloidu, u kojoj, između ostalog, piše da je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću nekoliko puta prećeno smrću, a “nijednom nije opaljen metak”.

Obradović je objasnio za Cenzolovku da je  tvitovima pokušao da skrene pažnju na kontekst, odnosno da “cela ova priča ima jasnu medijsku pozadinu, a to je još veće sužavanje prostora za kritičku misao, kritiku Vlade i samog premijera”.

Evo Obradovićevih tvitova koji su inspirisali Informer da u njima vidi razumevanje za Brkićev poziv na atentat:

“Da nema Tabloida i Milovana Brkića, ova vlast bi ih izmislila. Treba naći pandan, makar i ovakav, za 877 naslovnica u dnevnicima sa Aleksandrom Vučićem.
“Dragan J. Vučićević je sijamski blizanac Milovana Brkića. Jedan bez drugog ne bi postojali. Jedna pamet dva tela.
“Pošto SNS botovi ubiše sa Milovanom Brkićem, da ponovim: Tabloid najveću štetu nanosi novinarima i novinarstvu. Zato je i isključen iz NUNS-a.
“Tabloid je Tabloid i kad piše o demokratama i kad priziva atentat na Aleksandra Vučića. Upotreba Milovana Brkića je zato politički blef.”
“I šta sledi? Ljutiti Aleksandar Vučić koji vrišti: kakva cenzura kad se poziva na moje ubistvo! I onda ukine neki Utisak. To je učinak Tabloida.”

Narednog dana s Obradovićem je kontaktirala novinarka Informera Nataša Anđelković i pitala ga da li on “na neki čudan način ima razumevanja za to što on (Brkić, prim. aut.) radi”, te da li bi njegovi tvitovi mogli da se tumače tako da on “’ima razumevanja’ za Brkića ili ne”. SMS prepisku s njom Obradović je objavio na društvenim mrežama (vidi fotografiju). Anđelkovićeva je odbila da za Cenzolovku komentariše bilo šta u vezi sa ovim tekstom koji ona nije ni potpisala. Tekst je potpisan sa N. I.

Obradović je Anđelkovićevoj odgovorio da “nema nameru da se pravda i objašnjava da li podržava nekog ko poziva na ubistvo premijera” i dodao da je Brkićeva kolumna slučaj kojim treba da se bavi tužilaštvo.

– Iz moje prepiske sa novinarkom Informera i izjava koje sam ovih dana davao (i ja i drugi predstavnici NUNS-a) jasno se vidi da nema govora ni o kakvoj podršci ubistvu, sa navodnicima ili bez njih, Aleksandra Vučića ili tekstovima Tabloida. Taj naslov nema nikakav osnov u samom tekstu, nego visi u vazduhu – kaže Obradović za Cenzolovku i dodaje:

Ceo tekst je intoniran i novinarski opremljen tako da se čitaocima šalje jasna poruka: neko podržava ubistvo premijera

(dr Maja Vukadinović).

– S druge strane, ovakvi naslovi nisu nimalo naivni, jer ne verujem da će se baš svi čitaoci udubiti u tekst i možda nekome može da se učini da ja zaista podržavam ubistvo premijera, a kakve mogu da budu konsekvence – ne bih da nagađam.

U tekstu je Informer, međutim, obavestio javnost da je Obradović “neposredno uzeo u zaštitu” Milovana Brkića. Nekoliko Obradovićevih tvitova je prepričano, a jedan je delimično i citiran, kao i izjava data novinarki. U ostatku teksta ceo “slučaj” prokomentarisao je i član skupštinskog Odbora za informisanje Vladimir Đukanović.

Na naše pitanje na osnovu čega je tekstu o tvitovima Vukašina Obradovića dat naslov u kome on “nema ništa protiv ‘ubistva Vučića’”, glavni i odgovorni urednik Informera Dragan Vučićević kaže:

– Na osnovu toga što se predsednik NUNS-a nije jasno i glasno ogradio od poziva na nečije ubistvo. Nije ovde pitanje da li je Pera, Mika ili Milovan Brkić pozvao na ubistvo Pere, Laze ili Aleksandra Vučića, poenta je u tome da je neko pozvao, javno, u svom mediju, na ubistvo nekoga. A Vukašin Obradović izjednačava ljude koji pozivaju na ubistvo sa Informerom, relativizuje, svojim tvitovima navodi na to da je Milovan Brkić maltene projekat ove vlasti.

– Naslov je nefer i neprofesionalan, navodi čitaoca na krivi zaključak i ujedno iznosi tešku, a ničim potkrepljenu političku optužbu na račun predsednika NUNS-a. Mislim da upitnik ne menja mnogo na činjenici da je naslov neadekvatan sadržini teksta. Ne postoji apsolutno nikakav osnov za tvrdnju – sa navodnicima ili bez njih – da predsednik NUNS-a „ima razumevanja za ubistvo Vučića“ – tvrdi za Cenzolovku Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije i glavna i odgovorna urednica Politike.

„Naslov je tendenciozan, s obzirom na to da je u tekstu citirana izjava Vukašina Obradovića da ‘neće da objašnjava da li podržava nekoga ko poziva na ubistvo premijera’. Samo upitnik donekle ‘ublažava’ naslov, mada je ceo tekst intoniran i novinarski opremljen tako da se čitaocima šalje jasna poruka: neko podržava ubistvo premijera“, ističe analitičarka medija dr Maja Vukadinović.

razumevanje

 

1 komentar za: “Informer izmislio da predsednik NUNS-a ima razumevanja za ubistvo Vučića

  1. Zaostan je nivo na koji su spale tkz.sluzbe bezbednosti kad su se svele na ovakav tip ljigavaca koje su instalirale u drzavne organe i razne skupstinske odbore,i svoje novine koje same uredjuju i stvaraju afere da bi ovaj zaglupljeni i 60% nepismeni narod drzale u fasizmu i tkz.demokratske izbore da bi doosli do 100% fasisoidnih mozgova i osvojili svi 100% takvih glasova,na celu sa sizofrenikom ovdasnjim firerom…smrt fasizmu-sloboda narodu…

    11. феб 2015. at 18:52

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend