04. jun 2015.

Internet platforma protiv nasilja i prostakluka

Zajecarska_inicijativa_Maja_Divac_Cenzolovka

Predstavljena Publika.rs preko koje će građani moći da vrše pritisak na elektronske medije da podignu kvalitet programa

Zaječarska inicijativa predstavila je juče u Beogradu internet platformu Publika.rs pomoću koje će građani moći elektronskim putem da šalju žalbe Regulatornom telu za elektronske medije (REM) na programe koje smatraju neprimerenim

Ukoliko neko primeti da se preko određenog elektronskog medija promoviše nasilje, ili da u njemu ima mnogo vulgarnosti, preko Publika.rs moći će da pošalje prijavu i da dobije odgovor od REM-a, čime će, kako je istaknuto na ovom predstavljanju, građani moći da utiču na kvalitet medija.

Na ovom portalu građani će moći da prate tok svojih prijava i odgovore na njih, kao i da imaju uvid u arhivu pritužbi prosleđenih REM-u.

Maja Divac iz produkcijske kuće „Mreža” podsetila je na to da od komercijalnih medija često čujemo da nizak standard programa zadovoljava želje publike i da je publika ta koja želi da gleda programe pune prostakluka, pa je pozvala građane da iskoriste priliku i da pokažu da to nije istina.

Istovremeno, ocenila je Maja Divac, ova platforma predstavlja „vrstu pritiska na REM da dinamičnije, transparentnije i odgovornije obavlja svoj posao“, jer veruje da će ona „olakšati slanje prijava i pritužbi REM-u“.

„REM je dužan da građanima omogući da se žale na sadržaj u medijima, što vodi do boljeg kvaliteta i standarda programa, i da se na taj način vrši „određena vrsta pritiska na medije u pogledu kvalitetnijeg sadržaja“, rekla je Maja Divac i istakla da do sada „nisu postojali transparentni uslovi za podnošenje prijava“, da oni „moraju da se stvore, tako da svako može da učestvuje u kreiranju medijskog sadržaja“.

Za nju je važno da građani budu upoznati s time da „svako ima mogućnost da pošalje prijavu i da očekuje odgovor“.

Dragana Soćanin, predsednica udruženja „Roditelj“, rekla je da je to udruženje nekoliko puta potpisalo prijave upućene Regulatornom telu za elektronske medije zbog neprimerenih sadržaja na televizijama, ali na njih nije bilo odgovora. Navela je i primer „Prijatelja dece Srbije”, koji su se žalili na sadržaj emisije DNK na TV „Pink”, ali nije bilo nikakvog odgovora.

Ona smatra da su u slučaju te rijaliti emisije mere koje je izreklo Regulatorno telo bile banalne i nedovoljne, kao i da „ne postoji obrazloženje zašto je nastavljeno sa emitovanjem“.

Sve „dileme i rupe u zakonu potiču otuda što REM donosi pravila koja ga sprečavaju da reaguje“, istakla je Maja Divac.

S druge strane, Dušica Blagojević iz REM-a objasnila je način na koji se podnose prijave ovom telu i istakla da njih dnevno bude i do 30. Ukazala je i na kritike koje REM trpi posle izricanja mera. Tako je, prema njenim rečima, bilo i sa 24-časovnim ukidanjem „Parova“. Dodala je i da građani podnose prijave i protiv takvih odluka REM-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend