19. avg 2015.

Istraga: Mediji ugrozili život čoveka izveštavanjem tokom napada na „Šarli Ebdo“?

France Newspaper AttackFrancuski pravosudni organi istražuju da li su pojedini francuski mediji u januaru ove godine doveli u opasnost život čoveka, otkrivajući da se on krije u štampariji u kojoj su se dva napadača na satirični list “Šarli Ebdo” sukobila s policijom.

U redakciji satiričnog lista u januaru u Parizu ubijeno je 12 ljudi
Francuski pravosudni organi istražuju delovanje televizija TF1 i Frans 2, kao i radija RMC, na osnovu žalbe Lilijana Leperea, zaposlenog u pomenutoj štampariji u mestu Damarten-on-Goel, u blizini Pariza, prenosi AFP.

Tokom više od osam časova Leper se krio ispod lavaboa, nakon što su u štampariju upali i u njoj se zaključali braća Kuaši, koji su dva dana ranije ubili 12 ljudi u redakciji “Šarli Ebdoa”.

Said i Šerif Kuaši su Leperovog gazdu uzeli za taoca da bi ga kasnije pustili, a Leper je u strahu za život ostao sakriven dok braću nisu likvidirali francuski specijalci.

Za to vreme su pomenuti mediji objavili kako je u štampariji neko skriven. Leper se pre mesec dana žalio na takvo izveštavanje, a tužilaštvo je prošle nedelje pokrenulo istragu o tom slučaju.

Ovo nije prvi slučaj da su mediji kritikovani zbog izveštavanja u vezi sa napadima ekstremista u Parizu izmedju 7. i 9. januara, u kojima je ubijeno 17 ljudi.

U februaru je Fancuska radiodifuzna agencija osudila jedan od vodećih TV kanala u zemlji zbog ozbiljnih grešaka u pokrivanju incidenata.

Ta televizija je, kako navodi Frans pres, objavila snimak u kojem braća Kuaši ubijaju jednog policajca i otkrila identitet braće uprkos zvaničnom zahtevu da se to ne čini.

Francuska radiodifuzna agencija je, takođe, osudila objavljivanje video snimak policijskog napada na jevrejsku samoposlugu 9. januara, u kojoj je treći napadač Amedi Kulibali ubio četvoro prodavaca i uzeo taoce.

I kanal BFMTV je kritikovan zato što je javio da se neko krije u pomenutoj samoposluzi, a tužilaštvo je u aprilu pokrenulo istragu povodom tog slučaja pošto su se neki od Kulibalijevih talaca žalili da im je zbog izveštavanja te kuće život bio doveden u opasnost.

 Foto: AP Photo/Thibault Camus 
Preuzeto sa: Blic

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend