24. feb 2016.

Ivan Ninić: Što god da mi se dogodi, za to će biti odgovorna vlast u Srbiji koja se obračunava s neistomišljenicima

ivan_ninic_ytIzvršni direktor NVO Centra za vladavinu prava i novinar Ivan Ninić, koji je napadnut 27. kolovoza prošle godine ispred ulaza u zgradu u beogradskom naselju „Karaburma“, o čemu je Fairpress pisao, opet je meta napada. Naime, u ponedjeljak, 15. veljače o.g., oko 22:00 sati, Ninić se vraćao automobilom iz grada i prilikom skretanja na parking ispred zgrade u kojoj stanuje, vidio je dva mlađa muškarca koja su mu bila sumnjiva. Jedan od njih je, kako kaže Ninić, ušao u ulaz njegove zgrade, a drugi je nastavio laganu šetnju niz ulicu. Ninić je posumnjao da nešto nije u redu te nije izlazio iz auta i nije gasio svjetla. Ni nakon tri do pet minuta, mladić se nije pomaknuo, kako kaže Ninić, nego i dalje mirno stajao pored ulaznih vrata u zgradu.U razgovoru za Fairpress Ninić se  osvrnuo na situaciju u kojoj se našao te ispričao kako je sve bilo od trenutka kad je pozvao policiju koja je odmah došla na njegov poziv

Cijelo vrijeme gledao je u mene, a ja sam iz automobila promatrao njega. Nakon što je vidio da ga promatram, on se spustio stepenicama niz ulicu i pridružio se drugom mladiću koji ga je čekao na ulici. Napravili su zaokret, prešli na drugu stranu ulice i nastavili me opservirati. Sve vrijeme nisam napuštao automobil iz kojega sam telefonom pozvao policiju i koja je bukvalno za minutu došla. Ušao sam u policijsko vozilo i krenuli smo u potjeru, nepoznati mladići nisu odmakli previše daleko. Policija ih je pretresla i identificirala. Nisu kod sebe imali bilo što od nedozvoljenih predmeta. Utvrđeno je da je jedno lice osuđivano zbog kaznenog djela krađe. Oba lica su iz Sombora, a stanuju u Beogradu. Tvrdili su da me ne poznaju, da me prvi put u životu vide, i da zapravo traže ljekarnu.

No, Ninić je naglasio kako je pritom indikativno da u blizini zgrade u kojoj stanuje nema nijedna ljekarna, što ukazuje na sumnju. Rekao je da je policija evidentirala njihove podatke, ali ne zna jesu li su poduzete neke ozbiljnije radnje. Vratimo li se na napad na Ninića od 22. kolovoza prošle godine, ni poslije skoro pola godine ne zna se hoće li netko odgovarati za taj napad jer istraga još uvijek stoji na mjestu, a Ninić još uvijek nema službene informacije o tome je li tužiteljstvo došlo do novih saznanja povodom tog napada. Ninić je za Fairpress zbog moguće povezanosti možebitnog drugog napada na njega, otkrio na čemu je radio u posljednje vrijeme, istaknuvši pritom da koristi svaku priliku za kritiziranje vlasti u Srbiji.

Ne mogu pretpostaviti što bi se dogodilo da sam izašao iz automobila i da nisam pozvao policiju. I dalje surađujem sa Savjetom za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije. Također imam suradnju s novinarima istraživačima KRIK-a, CINS-a i BIRN-a. Za dnevni list „Kurir“ redovno komentiram političke, društvene i ekonomske procese u Srbiji. Istovremeno sam konzultant OEBS-a u Beogradu, sudjelujem kao predavač na treninzima koje za NGO i novinare organizira ta diplomatska misija. Profesionalno sam angažiran u odvjetništvu kao odvjetnički pripravnik i radim na građanskim predmetima gdje su klijenti javne ličnosti, poput novinara, ljekara, političara, malih privrednika, ali nitko od njih nije iz kriminogene sredine. Aktivno se ne bavim politikom, ali koristim svaku priliku da kritiziram vlast u Srbiji i ukažem na zloupotrebe javnih resursa.

Kako nam je Ninić rekao da iza napada na njega stoji čovjek koji je član Srpske napredne stranke i visoki je državni službenik u kabinetu predsjednika Republike Srbije, pitali smo ga može li nam otkriti njegovo ime.

I dalje ne mogu da priopćim ime i prezime državnog funkcionera koji je savjetnik u kabinetu Predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, a za koga sumnjam da je naručitelj napada na mene. Policiji sam detaljno objasnio i dostavio određene dokaze o tome zašto bih mogao biti meta tog člana SNS-a. Zadatak tužitelja je da kaže je li moja sumnja pogrešna i da ovaj slučaj riješi ako za to postoji politička volja. Imam utisak da u narednom periodu zastrašivanje neće prestati, samo ne znam način na koji će se taj pritisak manifestirati. Šta god da mi se dogodi, za to će biti odgovorna vlast u Srbiji koja se obračunava s neistomišljenicima, istaknuo je Ninić.

Podsjetimo, 27. kolovoza prošle godine u 23:30 sati, napadnut je Ninić ispred zgrade u beogradskom naselju „Karaburma“ od strane dva nepoznata lica s dvije metalne šipke. Prvi udarac od strane napadača uslijedio je u leđa, potom u glavu i nakon toga zadobio je oko 15 udaraca po leđima, ramenima, vratu i nogama. Istraga na navedeni napad nije rezultirala jer kako kaže Ninić, srpsko pravosuđe je tolerantno kada ljudi iz vlasti krše zakon.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend