02. sep 2015.

Ivan Ninić: Vlast proizvodi legitimne mete za napade

Ja nisam izolovan slučaj. Ja sam samo došao na dnevni red, sutra će to biti neko drugi. Izvesno je da se ovakve stvari ne bi događale da u državi i društvu nije stvorena klima da se to može, a da će onaj koji to učini ostati nekažnjen – kaže za Danas Ivan Ninić, ekspert u borbi protiv korupcije, koga su krajem prošle sedmice pretukli nepoznati napadači

Kako navodi, država banalizuje ozbiljne incidente, a posledice su rezervisane za ljude koji pišu poruke na Fejsbuku.

– U Srbiji zaista ne postoji ni informativni ni institucionalni temelj koji bi obezbedio stabilno tlo pod nogama svakome ko i pomisli da ukaže na korupciju. S obzirom na to da ulazimo u predizbornu groznicu, u narednih šest meseci biće sve dopušteno, i svakome ko ukazuje na nepravilnosti, pa i svakom učesniku u političkom i javnom životu, glava će biti u torbi. To je logična posledica atmosfere koja je nastala i širi se upravo iz državnih institucija. Izvršna vlast, u koordinaciji sa medijsko-privrednom elitom, ovde sistemski proizvodi legitimne „mete“ za napade raznih vrsta – ukazuje Ninić.

Naš sagovornik ocenjuje da od 2012. u Srbiji postoji i sistemsko širenje iluzije da se država bori protiv korupcije. On kaže da je Srbija školski primer šta intenzivna propaganda može da uradi, a da realnih rezultata ne samo da nema, već je na delu dalje urušavanje države i društva.

– Poklonili smo institucije ljudima koji nisu dostojni da ih vode. A društvo i građani, u trci za elementarnom egzistencijom, kao da su se predali bez borbe. Kao da uopšte nismo svesni dokle dosežu posledice aktuelnog razaranja institucija. Uprkos drugačijoj propagandi, mi smo na putu da postanemo potpuno „razvaljeno“ društvo u kojem je sve dopušteno i nema pravila, a da pri tome ono ne samo da nema perspektivu, već ni ideju da može da se konsoliduje – ocenjuje Ninić.

On dodaje da su prvi efekti aktuelnog Zakona o zaštiti uzbunjivača, za koji smatra da je izuzetno loš, veoma loši.

– Ali, još veći problem je ruinirano pravosuđe, čije je reformisanje prioritet svih prioriteta. Sa aktuelnim pravosuđem građani Srbije nemaju ni tračak nade da imaju bilo kakvu zaštitu – zaključuje Ninić.

Ninić, jedan od prvih i najmlađih uzbunjivača u Srbiji, koji je ukazivao na korupciju još kao srednjoškolac, saradnik je Saveta za borbu protiv korupcije. Bio je konsultant Misije OEBS u Srbiji za problem korupcije, ali i novinar antikorupcijskog sajta Pištaljka.

Lično je podneo više od 50 krivičnih prijava i 300 predstavki državnim organima zbog sumnje u nezakonitosti u realizaciji javnih nabavki, javnih finansija i finansiranja političkih stranaka, kao i u sukoba interesa. Bio je savetnik bivšeg ministra privrede Saše Radulovića. Dnevni list Informer je pre nekoliko meseci, pišući da je njegov navodni zadatak da kroz Godišnji izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o medijima, na kojem je radio, dokaže cenzuru u Srbiji, a sve „po nalogu šefa Misije EU Majkla Davenporta“, posebno isticao da je nekada bio i generalni sekretar SRS.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend