22. avg 2015.

Iz iskustva Antonele Rihe: Što pre proverite imate li dug ako ste sami uplaćivali radni staž

kalkulator-małyUkoliko ste kao novinar bez stalnog zaposlenja uplaćivali penzijsko i zdravstveno osiguranje, zatim se zaposlili, a niste se odjavili najbolje je da odete u Fond PIO ili poresku upavu opštine u kojoj živite i proverite postoji li dug sa kamatom koji čeka da ga otkrijete.

Novinarka Antonela Riha je prošle nedelje krenula po potvrdu da ne duguje porez, ali umesto da brzo dobije traženi dokument i ode na odmor, ušla je u lavirint iz kog je uspešno izašla, ali sa saznanjem da je država duži za više od 400.000 dinara sa kamatom zbog neplaćanja penzijskog i zdravstvenog osiguranja na koje se jednom davno obavezala.

Kao novinar honorarac Riha je 1988. počela da sarađuje sa Radio Beogradom, a član Udruženja novinara Srbije postala je 1990. godine. Odlučila je da iskoristi pogodnost i uplaćuje staž preko UNS-a.

Kako sama kaže nije najredovnije uplaćivala staž, a kada se 1994. godine zaposlila za stalno znala je da je poslodavac dužan da je prijavi i za nju plaća poreze i doprinose državi. Mislila je da po automatizmu Fond PIO, odnosno uprava prihoda, ukidaju prethodni status i prestala da misli na ovu temu.

Da avgusta 2015. godine nije krenula do poreske po potvrdu i dalje ne bi znala da je bez obzira na to što se zaposlila za stalno, bilo neophodno da se odjavi sa evidencije samostalaca u UNS-u, gde je u međuvremenu prestala da bude član, kao i u Fondu PIO.

Nikakva obaveštenja ili opomene, kako kaže, nije dobijala. Njen dug koji je u osnovi oko 80.000 dinara sa kamatama je narastao na više od 400.000 dinara.

Obilazeći različite službe, počevši od poreske uprave na Novom Beogradu na čijoj teritoriji je ranije živela, saznala je da je samo u ovoj godini moguće dug reprogramirati. Ukoliko dužnik prihvati da izmiri glavnicu u predviđenom roku, može i na rate, kamata se otpisuje.

Koleginica Antonela Riha je prihvatila da uđe u ovakav aranžman i reprogramira dug, ali je skrenula pažnju službenicima da ni za to ne bi znala, da nije sasvim slučajno došla na pravi šalter, jer joj na drugim mestima tu opciju nisu pomenuli.

Na pitanje zašto nije dobila opomenu da duguje novac, odgovoreno je da nije ustanovljena praksa da se takve opomene šalju.

Dakle, ukoliko ste se prijavili upravi prihoda kao samostalni novinar i tako uplaćivali staž, a niste do kraja izmirili dugovanja i niste se odjavili, proverite da li ste i koliko dužni.

Iskustvo Antonele Rihe govori da šansu za reprogramiranje duga imate još četiri meseca.

Otkup staža i mesečno plaćanje penzijskog i zdravstvenog osiguranja

Članovi UNS-a imaju mogućnost da redovno uplaćaju penzijsko i zdravstveno osiguranje, kao i da retroaktivno otkupe radni staž. UNS izdaje potvrdu koju novinar uz ostalu dokumentaciju predaje upravi prihoda opštine u kojoj stanuje. Za retroaktivni otkup radnog staža potrebno je uplatiti 64.000 dinara po godini. Slobodni novinari koji sebi redovno uplaćuju penzijsko i zdravstveno osiguranje izdvajaju mesečno oko 10.000 dinara.

Ukoliko novinar želi da prestane da uplaćuje doprinose dolazi u UNS da bi mu bila izdata odjava s kojom ide kod nadležnih.

Piše: D.B.

 Foto: centrumprawa.eu 

1 komentar za: “Iz iskustva Antonele Rihe: Što pre proverite imate li dug ako ste sami uplaćivali radni staž

  1. Biljana

    Bolje uplatite te pare u privatno osiguranje. Tako cete bar nesto dobiti nazad.

    22. авг 2015. at 13:42

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend