10. jun 2014.

Izazovi za slobodu medija na lokalu

LP-logo

U proteklih godinu dana najčešći oblik pritisaka na lokalne medije vršili su lokalni političari na vlasti i opoziciji, a najčešće su vređali, pretili, otkazivali reklame, uskraćivali informacije, navodi se u istraživanju koje je sprovalo Poslovno udruženje ’’Lokal pres’’ među svojim članicama

’’Izazovi za slobodu medija na lokalnom nivou’’ je bila tema okruglog stola koji je održan u utorak, 10. juna 2014. godine u Prijepolju u organizaciji Poslovnog udruženja asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ’’Lokal pres’’ uz finansijsku podršku Misije OEBS.

Povod za ovaj okrugli sto bila je podrška lokalnoj televiziji Forum koja je krajem prošle godine dobila odluku Apelacionog suda u Kragujevcu da oslobađa Dragoljuba Zindovića, tadašnjeg predsednika opštine, a sada načelnika zlatiborskog okruga, odgovornosti što je vikao, pretio i vređao novinare ove televizije nazivajući ih ’’ nikakvim’’ ljudima u prostorijama njihove redakcije, na njihovim radnim mestima, i da je sve to izrekao u želji da zaštiti sopstvene interese.

…lokalni mediji su u poslednjih godinu dana bili izloženi verbalnim vređanjima i pretnjama što je uticalo na degradaciju novinarske profesije u lokalnim zajednicama.

Na taj način Apelacioni sud u Kragujevcu je suprotno stanovištu Evropskog suda za zaštitu ljudskih prava više štitio funkcionera na javnoj i političkoj funkciji nego pravo i interes građana da budu obavešteni i obavezu medija da bude u interesu javnosti.Ova odluka, smatraju članice PU ’’Lokal pres’’ ima političku pozadinu i po rečima, advokata PU ’’Lokal pres’’ Dragana Lazarevića, preti da postane praksa jer su niži sudovi u obavezi da se pridržavaju stavova Apelacionih sudova. To bi ohrabrilo ljude na položajima da prete medijima i samim tim doprinelo bi jačanju cenzure.Više o samom sudskom slučaju možete pronaći u studiji sudskog slučaja TV Forum protiv Dragoljuba Zindovića.

Pored sudskih slučajeva koji se vode protiv medija, na osnovu ankete koja je sprovedena među članstvom PU ’’Lokal pres’’ a prezentirana javnosti u Prijepolju, lokalni mediji su u poslednjih godinu dana bili izloženi verbalnim vređanjima i pretnjama što je uticalo na degradaciju novinarske profesije u lokalnim zajednicama.Povećani pritisak oglašivača na lokalu predstavlja ’’skriveni’’ pritisak od strane političkih opcija jer su najveći lokalni oglašivači javna preduzeća.Pritisci političkih partija čine čak 80 % svih pritisaka, a pored partija na vlasti podjednak pritisak vrše i opozicione partije.

Visina sredstava namenjenih informisanju građana je u većini gradova ista kao prošle godine, ali postoji tendencija pada.Ova sredstva su dostupnija javnim preduzećima i elektronskim medijima, za njihovu raspodelu ne postoje jasno definisani kriterijumi i o njihovoj dodeli uglavnom odlučuju lokalna vlasti i moćni lideri.Više o rezulatima ankete možete pročitati u istraživanju ’’Izazovi za slobodu medija na lokalu’’.

Za originalni tekst na sajtu Local Press kliknite ovde.

Preuzeto sa: sajta Local Press

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend