10. nov 2015.

Jači pritisci iz više razloga

gordana igric mcrsRegionalna direktorka BIRN-a Gordana Igrić, u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu istakla je da napadi tabloida ne predstavljaju ništa novo, ali da će se u narednoj fazi ići i na jače pritiske još drastičnije kampanje i to iz više razloga

Igrić je rekla kako veruje da će se ići u dosta prljavu predizbornu bitku kako bi se kritički glas u zemlji potpuno zatomio jer ova vlast ne podnosi nikakvu kritiku. „Drugo, mislim da postoji jedan sentiment koji se trenutno više razvija u nekom proruskom pravcu, gde se želi pokazati kako zapravo zapadne zemlje i Evropska unija pomažu neke izdajničke organizacije i strane plaćenike da bi urušili tu vladu. To je prilično alarmantno jer ova vlada još uvek govori da želi da se Srbija priključi Evropskoj uniji. Ili se to sada malo poljuljalo ili je samo za unutrašnju upotrebu; za širu populaciju koja teško pati zbog ekonomske situacije, ali i zbog toga – a to me veoma brine – što u glavama članova SNS-a nije jasno definisano u kom pravcu ta partija želi zapravo da vodi Srbiju, pa se preko ovakvih tonova i optužbi da neko prima grantove iz inostranstva želi postići utisak da je reč o nekoj zaveri protiv Vlade“, objasnila je ona.

Na pitanje da li misli da premijer Vučić stoji iza napada tabloida ili ih koristi za svoje potrebe, Gordana Igrić istakla je da premijer nikada nije ni krio da postoje mediji koji su mu vrlo bliski, te da ne vidi kako bi mogla da razdvoji politiku TV Pinka i „Informera“ od vođenja strateške medijske politike u Srbiji. „Mi treba da budemo svesni, a to su i razna naša ranija istraživanja i pokazivala, da je većina medija potpuno zavisna bilo od marketinških agencija, bilo od pomoći države. Dakle, u jako su teškoj finansijskoj situaciji i ja samo teško mogu da razdvojim volju premijera Vučića od kampanje koju u ovom trenutku vode ’Informer’ i Pink“, dodala je Igrić.

Osvrćući se na uklanjanje novina Belgrade Insight iz Turističke agencije Beograda i sa aerodroma „Nikola Tesla“ nakon napada premijera Vučića na BIRN zbog teksta o tenderskim nepravilnostima o dodeljivanju posla srpsko-rumunskoj firmi za ispumpavanje vode iz rudnika Tamnava, Igrić zaključuje: „Pokazalo se i time, dakle, da ne možeš da imaš nikakvu vidljivost ukoliko te vlast ne podržava, ali mislim da su te žestine napada na BIRN često zbog toga što BIRN zaista radi fund raising, on dobija razne projekte, dakle, nije tako finansijski ucenjen kao što su drugi mediji u Srbiji da mora da posluša svaku stvar i da mora da ugasi svaku kritiku“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend