02. sep 2015.

Jakovljević o tekstu Lajoša Bale: On je u otvorenom pismu objavio i moj broj mobilnog telefona, kontakt organizacije, što podsjeća na poziv na linč

546204_3673648393411_1637432725_nU petak, 28. kolovoza o.g. bivši gradonačelnik Kanjiže u Srbiji, Lajoš Bala, objavio je tekst na portalu na mađarskom jeziku “Vojvodina danas” u kojem je iznio privatne podatke novinarke i predsjednice Centra građanskih vrijednosti, Natalije Jakovljević. Navedeni tekst uslijedio je kao reakcija na komentare Centra građanskih prava o tome  kako se lokalne vlasti u Kanjiži ponašaju rasistički prema izbjeglicama

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u svompriopćenju je oštro kritiziralo Lajoša Balu i optužilo ga da je pozvao na “linč” protiv predsjednice Centra građanskih vrijednosti iz Subotice, novinarke Natalije Jakovljević. NDNV je također naveo da je to ne samo protuzakonito i etički neprihvatljivo, već se jedino može tumačiti kao poziv na njeno prevaspitavanje. NDNV je naglasio da je Bala u svom tekstu iznio niz ksenofobnih stavova.

Za Fairpress Natalija Jakovljević osvrnula se na cijelu situaciju.

Nekadašnji gradonačelnik Kanjiže Lajoš Bala je na portalu VajdasagMA iznio niz kritika od kojih je najveći broj bio osobne prirode. Udruženje građana Centar građanskih vrijednosti iz Subotice kritiziralo je nabavku posebnih autobusa za školsku djecu u Kanjiži, kako se učenici ne bi vozili istim autobusima s izbeglicama jer takva odluka kanjiške vlasti predstavlja segregaciju putnika na rasnoj osnovi i neodoljivo podsjeća na aparthejd.

Lajoš Bala je ovakvim svojim potezom podržao aktualnog gradonačelnika Mihalja Bimba koji je  nedavno davao rasističke i ksenofobne izjave upućene izbjeglicama. Također je zabrinjavajuće nereagiranje nadležnih organa jer i Ustav Srbije garantira slobodu kretanja svakog građanina pa tako i izbeglica.

Nadalje je komentirala objavu osobnih podataka na portalu “Vojvodina danas”.Iako ja govorim i pišem na mađarskom jeziku, Lajoš Bala je u svom tekstu napisao da se nada da ću pronaći nekoga tko će mi prevesti njegov tekst jer se ja sigurno rukovodim onom starom izrekom “Govori srpski da te ceo svet razume”. On je također napisao i da naša organizacija ima čudan naziv (!) i da ne poznajemo Ustav, zakone… On je u otvorenom pismu objavio i moj broj mobilnog telefona, kontakt organizacije, što neodoljivo podsjeća na poziv na linč. Zatim je poručio građanima da ismiju  ovakve ljude kao što sam ja kojima ništa ne znače osnovna ljudska i građanska prava i interesi bliske i šire okoline, nego da ih kršim i da na taj način hoću sebe predstaviti u ulozi spasitelja svijeta. “Nemojte zaboraviti da vas u ovoj tužnoj situaciji ja ismijavam”, poručio je Bala.

Također se postavlja pitanje kome je u interesu da lokalna samouprava u Kanjiži kupi pet autobusa za prijevoz djece, na osnovu koje odluke je tako učinjeno, tko to financira i je li provedena javna nabava?

 Foto: Facebook 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend