02. sep 2015.

Protestna vožnja građana Niša zbog privatizacije NTV

Građani Niša, koji svakodnevno protestuju zbog privatizacije Niške televizije, zahtevaju od Vlade Srbije, Agencije za privatizaciju, Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Niša da zaustave privatizaciju NTV do odluke Ustavnog suda o oceni ustavnosti odredbi medijskih zakona koje zabranjuju lokalnim samoupravama da osnivaju medije

Inicijativu su još prošlog septembra podneli Sindikat novinara Srbije i Profesionalno udruženje novinara Srbije.

Demonstranti, čiju okosnicu čine članovi Udruženja predsednika skupština stanara u Nišu, koje po sopstvenoj proceni okuplja oko 40.000 građana, zahtevaju i da se NTV transformiše u regionalni javni servis, u skladu sa zahtevom više od 33.000 građana Niša koji su pre osam godina potpisali peticiju.

Oni su od gradskih vlasti zatražili da „podignu glas protiv diskriminacije građana južno od Beograda“, podsećajući da Nišu predstoji gašenje gradske NTV, nakon što je pre nekoliko godina ugašen Radio Niš, a da, recimo, u Novom Sadu postoji šest kanala RTV koje finansiraju građani Srbije.

Ustavom Srbije garantovano je pravo na jednakost svih građana u svim oblastima.

Pojedine odredbe seta medijskih zakona u suprotnosti su sa Ustavom, koji, pored ostalog, predviđa da svako može biti osnivač medija, kao i odlukom Ustavnog suda Srbije iz 2012. koja potvrđuje pravo lokalnih samouprava da budu osnivači medija navodi se u zahtevima, uz podsećanje da aktuelna Medijska strategija predviđa osnivanje šest regionalnih javnih servisa.

Nezadovoljni građani su, inače, preksinoć organizovali protestnu vožnju kroz Niš, u kojoj je učestvovalo nekoliko desetina automobila, koji su „budili Nišlije“ sirenama i pištaljkama.

ĆUTANJE MEDIJA

Niški regionalni i lokalni mediji Narodne novine, Belami televizija, radio i portal, Televizija Kopernikus i Televizija Zona Plus nisu izvestile o protestnoj vožnji građana Niša kroz širi centar grada.

Oni uglavnom ne prate ni svakodnevne proteste građana ispred NTV-a.

Nosili su transparente „Niš nema gradski radio, gradsku NTV, šta će nam Gradsko veće“, „Niška televizija Nišlijama našoj deci i unucima“, „Političari ostavite NTV gradu“ i „Ko ti daje nalog da zatreš Niš Perišiću“, upućenom niškom gradonačelniku.

Drugi krug privatizacije NTV zakazan je za 18. septembar, a početna cena tog medija je 32.500 evra.

NTV nije privatizovana u prvom krugu, jer je jedini potencijalni kupac, konzorcijum biznismena Dragana Miloševića i Narodnih novina, podneo nepotpunu dokumentaciju, zbog čega je u skladu sa zakonom njena početna cena od 75.000 evra prepolovljena.

Narodne novine su u vlasništvu člana porodice Radomirović, koja u Nišu već ima četiri medija, a Milošević je, prema nezvaničnim informacijama koje nisu demantovane, kum ministra odbrane Bratislava Gašića.

Preuzeto sa: NUNS

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend