23. sep 2015.

Jasminka Kocijan protiv Tanjuga

sud1U Višem sudu u Beogradu održano je drugo ročište po tužbi za zlostavljanje na radu novinarke Jasminke Kocijan protiv novinske agencije Tanjug

U svom iskazu Jasminka Kocijan je rekla da smatra da je nakon objavljenog statusa na Fejsbuku povodom afere „Feketić“ bila izložena mobingu. Navodeći detaljno postupanje direktorke Tanjuga Branke Đjukić,

Kocijan je rekla da joj je već prvog dana, nakon tužiljinog povratka sa bolovanja, uskraćeno  je pravo na korišćenje godišnjeg odmora, bila je izložena  stalnom novčanom kažnjavanju, bez obzira na krivicu, a trenutno radi posao koji spada u radna zaduženja poslovnog sekretara. U međuvremenu je postavljena i na drugo radno mesto koje je ispod njenog stručnog znanja i kvalifikacija.

Podsećamo da je Jasminka Kocijan 5. marta 2014. godine podnela  tužbu za zlostavljanje na radu koje je, kako tužilja navodi, počelo nakon što je na svom zatvorenom privatnom FB profilu kritički prokomentarisala akciju spasavanja zavejanih u snegu u Feketiću, ulozi Aleksandra Vučića, u to vreme prvog potpredsednika Vlade RS, u toj akciji i iznela svoja saznanja da su aktivisti Crvenog krsta jedno vreme bili sprečeni da pruže pomoć zavejanima u Feketiću. Komentar je objavila pod svojim imenom, ne dovodeći izneti stav na bilo koji način u vezu Tanjugom. Jasno je navela da je u trenutku objavljivanja komentara na bolovanju i da je u pitanju reakcija obaveštenog građanina, a ne novinara Tanjuga ili samog Tanjuga.

Saslušanje Branke Đukić u svojstvu svedoka odloženi je sledeće ročiste koje je zakazano za 8. decembar 2015. godine.

Novinarku Jasminku Kocijan u ovom slučaju zastupa Kruna Savović, advokatica NUNS-a, u okviru projekta Besplatne pravne pomoći koji podržava organizacija Civil Rights Defenders.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend