09. okt 2017.

Joksimović: Površna poštapalica da nema slobodnih medija

Šta znači "slobodni mediji"? Jel negde u zapadnim demokratijama postoji zabrana da podržavate vladu? Ili ste slobodni samo ako kritikujete? Gde je razlikovanje kritika od dezinformacija i neistina?

Naslovna slika preuzeta iz Youtube videa „Press Censorship in Japan“ prema Creative Commons licenci.

To pita ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović odgovarajući na pitanje Danasa kako komentariše ocenu Fridom Hausa da Aleksandar Vučić pokušava da istisne sa tržišta kritičke medije i da se plaši slobodnih medija.

„Problem u Srbiji je što je većina medija postala polutabloidna i tabloidna, a ne što se Vučić ili bilo ko plaši kritike. U Srbiji itekako postoji debatna atmosfera i sloboda izražavanja. Tvrdnja da u Srbiji nema slobodnog izražavanja je postala toliko površna poštapalica svih koji nemaju ozbiljne argumente za osporavanje reformskih i spoljnopolitičkih rezultata vlade“, napominje Joksimović.

Poslanik SPO Aleksandar Čotrić navodi za Danas da su kritički i slobodni mediji potrebni svakom društvu i da su korisniji za vlast od provladinih glasila.

„Zaista ne vidim intenciju Aleksandra Vučića da ugrozi rad medija koji imaju kritički odnos prema njemu, jer je kvantitativno više novina i časopisa, pa i elektronskih medija u Srbiji koji nisu naklonjeni vlasti, već izveštavaju potpuno slobodno i nezavisno, pa i otvoreno za opoziciju. Fridom Haus je svakako respektabilna organizacija i trebalo bi, u meri u kojoj je to moguće, usvojiti druge njihove preporuke iz ovog izveštaja“, ističe Čotrić.

Samostalna poslanica u Skupštini Srbije Dubravka Filipovski ocenu Fridom Hausa ocenjuje za Danas kao paušalnu i neprofesionalnu izjavu neutemeljenu u činjenicama.

„Ako „Vučić pokušava da istisne sa tržišta kritičke medije“, moje pitanje je odakle onda u Srbiji ovoliko štampanih i medija sa nacionalnom frekvencijom koji svakodnevno kritikuju Vučića i članove Vlade i da li mogu da uporede stanje slobode medija danas i u periodu od 2008. do 2012. Kakav smo tada imali Zakon o medijima, kakav imamo danas i neka uporede stavove EK tada i danas. Oni koji danas govore o vladavini prava i slobodi medija u Srbiji na najbrutalniji način su gušili kritičku misao u Srbiji dok su bili na vlasti. Ja sam tada bila opozicija i svedok sam mnogih situacija u kojima su represivnom merama gušila kritička misao i sloboda medija“, kaže Filipovski.

1 komentar za: “Joksimović: Površna poštapalica da nema slobodnih medija

  1. crni domino

    Doticna gospodja, kao i njen sef, cim zine, laže! Žalosno je da takva osoba lažima „uvodi“ Srbiju u EU.

    29. дец 2017. at 12:04

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend