19. avg 2016.

Kakav se interes štiti uskraćivanjem legitimnih prava javnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je Zaključkom o dozvoli administrativnog izvršenja pozvao Gradski zavod za veštačenje u Beogradu, pod pretnjom novčanog kažnjavanja da tražiocu informacija Dnevnom listu „Danas“ dostavi informacije o sudskim predmetima u kojima je veštačenje bilo povereno veštaku M.L.

Prethodno je Poverenik po žalbi tražioca informacija doneo rešenje kojim je Gradskom zavodu naložio da tražiocu informacija da te informacije. Gradski zavod nije postupio po rešenju u ostavljenom roku, već je samo neformalno obavestio tražioca informacija da neće dobiti tražene podatke, jer je Zavod, o čemu je navodno obavestio Poverenika, podneo protiv Poverenikovog rešenja tužbu Upravnom sudu, zbog čega će morati da se čeka na odluku suda.

Nije istina da je Zavod o podnošenju tužbe obavestio Poverenika. Ali, bitnije je to da je tužba Zavoda zapravo samo akt odugovlačenja izvršenja obaveze, jer će izvesno biti odbačena kao nedopuštena. Zavod nije stranka u postupku već prvostepeni organ i kao takav ne može protiv drugostepenog organa podnositi tužbe. Kao prvostepeni organ jedino, u zakonu predviđenom roku, može podneti inicijativu Republičkom javnom tužiocu da on, ako oceni da postoje zakonom predviđeni razlozi podnese tužbu, što Zavod nije učinio. Rešenje Poverenika je obavezujuće, konačno i izvršno (čak ni dopuštena, tužba sama po sebi ne odlaže izvršenje) i odlaganje izvršenja je moguće samo na osnovu posebne odluke suda.

U svakoj situaciji ovakvo postupanje od strane Gradskog zavoda za veštačenje bilo bi neshvatljivo. U konkretnoj situaciji, nezavisno od toga da li je razlog nepoznavanje prava ili nešto gore, budući da su i u sudskim postupcima i u javnosti iznete sumnje u stručnost i formalne kvalifikacije veštaka potkrepljene i kopijom diplome u kojoj su i naziv Univerziteta koji ju je izdao i imena dekana fakulteta i rektora Univerziteta netačni, pogotovo. U takvim okolnostima uskraćivanje informacija ne samo da pojačava interes javnosti, već je i indikativno na način koji zahteva i pažnju i preduzimanje mera od strane Ministarstva pravde i drugih nadležnih organa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend