31. avg 2015.

Kako je Radoica postao mali Rupert

radoica milosavljevic foto n1Novi vlasnik osam medija Radoica Milosavljević kao zamenik gradonačelnika Kruševca protivio se privatizaciji medija

Šta je, osim inicijala, zajedničko Amerikancu Rupertu Mardoku i Kruševljaninu Radoici Milosavljeviću? To što su obojica medijski magnati. Doduše, svaki u svojoj sredini. Iako je Rupert mnogo duže u informativnom biznisu, Radoica se izgleda trudi da ga dostigne. Biološki kalendar je na njegovoj strani, budući da je 17 godina mlađi od američkog gurua, a i to što je kao od šale kupio osam medija koji su bili u vlasništvu države.

Jednu za drugom, Maša je pazario radio-televizije Pančevo, Kragujevac, Kruševac, Pirot, Brus, Caribrod iz Dimitrovgrada, TV Požegu i Centar za informisanje Novi Kneževci. Svi su izgledi da neće tu da se zaustavi, jer je u ovu avanturu krenuo sa budžetom projektovanim na 300.000 evra, a u kasi mu je ostalo još 18.869 evra.

Pre nego što je širom Srbije postao poznat kao medijski kolekcionar, Kruševljani su Milosavljevića prepoznavali kao dugogodišnjeg političkog funkcionera iz redova SPS-a. Iz politike je, tvrdi, izašao 2012. i posvetio se isključivo biznisu. Vlasnik je fabrike za proizvodnju plastične ambalaže, a ne izbegava ni da se pohvali da poseduje i dom zdravlja sa 40 zaposlenih. Kaže, ima višu školu. Bukvalno, u akcijama.

Na prvi pogled – uspešan biznismen. Međutim, Agencija za privredne registre kaže da je profit od plastične ambalaže tokom 2013. bio je manji od 34.000 evra, a godinu ranije samo 6.000. Poslovanje Milosavljevićevog doma zdravlja „Sloga medik” nije poznato, jer je izbrisan iz registra APR-a krajem 2014. Uprkos tome i suprotno zakonu, ova zdravstvena ustanova radi.

Pitanje je odakle Radoici novac za ulogu Mardoka? Čaršijom se proneo glas da, zapravo, osniva „Gaša tudej”. Međutim, u izjavi za jedan beogradski list, oštro je odbacio svaku bliskost sa zemljakom i ministrom odbrane Bratislavom Gašićem. Priznao je da su iz istog sela i da je sa ministrovom majkom sedeo u đačkoj klupi. Ipak, javnost u priču o površnom poznanstvu ne veruje i uporno tvrdi da kruševački Berluskoni televizije kupuje za kruševačkog Zdravka Čolića. Ko je u pravu videće se vrlo brzo i sve će biti jasno, ako se naprednjačka politika „telepromtuje” na Mašine ekrane.

Međutim, Radoica tvrdi da u medijski šoping nije krenuo sa političkim motivima.

Interesantno je da je Milosavljević kao zamenik gradonačelnika Kruševca na privatizaciju medija gledao drugom dioptrijom. Naime, tokom razmatranja sudbine kruševačkog nedeljnika „Pobeda”, u medijima je govorio ovako: „Ako bi je kupio neki privatnik, to, po meni, nije dobro, zbog toga što će taj tražiti ostvarenje svog interesa”.

U međuvremenu, „Pobeda” je privatizovana, posluje u minusu, a Milosavljević je promenio naočare.

Vlasnici medija sa stranica crne hronike

Osim priče o izlasku iz politike, Radoica Milosavljević je često u neprilici da objašnjava još jedan izlazak – iz zatvora.Osuđivan je dva puta a iza rešetaka je bio jednom i to je bila „glupost”, „rezultat tadašnje političke volje”.

– To je bilo apsurdno. Ta kazna ni tada, a naročito u sadašnjim uslovima, nije bila primerena. Zloupotreba službenog položaja za veću potrošnju goriva ili za podelu sportske opreme ljudima koji su doprineli da ustanova čiji sam tada bio direktor uštedi pet stotina puta veću vrednost. Ja, međutim ne želim o tome da pričam, jer je to period od pre 32 godine – kazao je pre nekoliko godina za kruševački „Grad”

A pred Višim sudom u Pančevu Zoran Peševski je okrivljen za zloupotrebu službenog položaja. Kako saznajemo, protiv Peševskog se vodi krivični postupak, ali suđenje još nije počelo.

A. P. – V. M. A. 

Karlov ugao

. Akcija: Ako kupite dve televizije, treća je gratis.
. Nacionalne televizije nisu na prodaju. One su već kaparisane.
. Lokalni tajkun kupi lokalnu televiziju jer mu treba lokal u centru.
. Samo Radio Mileva nema cenu.
. Mnogi nemaju para ni za radio-aparat, a kamoli za radio-stanicu.
. Televizija Beograd je proslavila 57 godina rada. Dakle, bliži se penziji.
. Neće se valjda sve televizije rasprodati do novembra kad mi stiže povećanje penzije!?

Dragutin Minić Karlo

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend