31. avg 2015.

Čija je „Politika”

Politika KROP (1)Članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović nedavno je izjavila da je Savet „došao do zaključka” da vlasnik „Farmakoma” Miroslav Bogićević nije vlasnik dela „Politike”

U izjavi za naš list Milenovićeva argumentuje tu tvrdnju:

– Da je Bogićević i dalje vlasnik potraživanja, banka bi se naplaćivala iz vlasništva „Politike”. Dovoljno je pratiti tokove novca da bi se to zaključilo. „Ist medija grupa” je fantom firma, samo jedno poštansko sanduče. To treba da bude predmet istrage – tvrdi Miroslava Milenović.

Kao što je naš list već pisao, firma „Ist medija grupa” osnovana je u Moskvi sa kapitalom od 500 evra, po svoj prilici samo sa namerom da obavi transakciju kupovine VAC-ovog udela od 50 odsto u „Politici NM”, kompaniji koja izdaje listove „Politika” i „Sportski žurnal”. U ruskom registru kao nominalni vlasnik naveden je Aleksandar Trbović, a direktor je Uroš Stefanović. Komisija za zaštitu konkurencije saznala je da su obojica u tom momentu bili zaposleni u moskovskom „Farmakomu”, a da je novac za kupovinu „Politike” pozajmljen upravo iz te Bogićevićeve kompanije. U moskovskom registru još stoji da je vlasnik „Ist medija grupe” Aleksandar Trbović, a direktor Uroš Stefanović. Komisija je zaključila da je Miroslav Bogićević čovek koji stoji iza sporne kupovine, iako nominalno nije vlasnik „Ist medija grupe”. Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je i da država Srbija, koja ima udeo u „Politici AD”, nikada nije dala saglasnost da se VAC-ov udeo u PNM proda. Još se čeka stav Javnog pravobranilaštva o tome da li je ugovor između VAC-a i „Ist medija grupe” validan.

Kako je „Politika” već pisala, u januaru 2012. godine „Ist medija grupa” isplatila je VAC-u četiri miliona evra, ali je ugovor o kupovini formalno potpisan tek šest meseci kasnije, 28. juna, nakon što je Demokratska stranka izgubila izbore i kada je bilo neophodno da se regulišu sporni poslovi jer je tog dana najavljena koalicija SPS-a i SNS-a.

„Politika AD” među najatraktivnijim preduzećima za privatizaciju

„Politika AD” našla se na spisku atraktivnih preduzeća u procesu privatizacije, koji je na svom sajtu objavila Agencija za privatizaciju. Kako je objašnjeno, „predstavlja prepoznatljiv nacionalni brend sa visokim kvalitetom i standardom novinarstva”. Inače, odlukom Vlade, „Politika AD” je subjekt privatizacije od strateškog značaja. Kupovinom „Politike AD”, novi vlasnik dobija i 50 odsto vlasništva u „Politici novine i magazini”, koja je izdavač listova „Politika” i „Sportski žurnal”.

V. M. A.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend