20. mar 2016.

Kampanja protiv novinara se nastavlja, nadležni ćute

tasovac_ministarKampanja protiv novinara koji se bave istraživačkim radom nastavlja se, tačnije kao da se, uporedo sa predizornom kampanjom, tek zahuktava. Na meti tabloida je Stevan Dojčinović, urednik portala KRIK, koji još nije ni objavio rezultate svog istraživanja, a oni se već diskredituju i, uz brojne optužbe, predstavljaju kao napad na premijera

Nadležna ministarstva zasad ili ćute ili čekaju da vide ima li u svemu kršenja zakona. Prošle godine u ovo vreme naslovne strane Informera punio je zaštitnik građana Saša Janković. Hajka koja se protiv njega vodila ocenjena je kao pokušaj kompromitacije, samo zato što je postavljao pitanja o incidentu sa premijerovim bratom, padu helikoptera i prisluškivanju.

Urednik KRIK-a to mesto je zauzeo otkako je procurela vest da priprema istraživanje o imovini porodice Vučić. Ima li u napadima na Stevana Dojčinovića elemenata za reakciju, u ministarstvu informisanja još utvrđuju.

„Stručne službe ministarstva analiziraju apsolutno svakodnenvo sve ono što se dešava na medijskoj sceni i u onom trenutku kada daju procenu da li je narušen zakon, naravno da ćemo reagovati“, ističe ministar Ivan Tasovac.

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko njega neko na ulici povredi, da li će se osećati odgovorno, Tasovac odgovara: „Ja se iskreno nadam da niko nikoga neće povrediti na ulici, međutim, mislim da sam vam dao vrlo precizan odgovor“

MUP ćuti na pitanje da li službe bezbednosti dostavljaju podatke Informeru

Reakcije zasad nema ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova, od kojeg je NUNS tražio da utvrdi da li službe bezbednosti Informeru dostavljaju podatke i fotografije Stevana Dojčinovića.

Ili možda u pisanju tog lista nema ničeg spornog, s obzirom na to šta o glavnom uredniku Informera misli sam premijer. „Ja o njemu nemam šta loše da kažem, smatram ga časnim i pristojnim čovekom. Zaista mislim da je normalan novinar i pristojan čovek“, rekao je u novombru prošle godine premijer Vučić.

Kolege novinari ne misle, međutim, da je ono čemu je trenutno izložen urednik KRIK-a i malo pristojno. Naprotiv, misle da se sve radi smišljeno.

„Oni su unapred praktično pripremili teren za to da je ono što KRIK bude objavio nerelevantno. Unapred se zna da će to da bude kampanja protiv porodice Vučić i to jeste jedna vrsta cenzure, da oni unapred diskredituju tekstove i rezultate do kojih KRIK može da dođe u svom istraživanju“, kaže Tanja Maksić iz Asocijacije onlajn medija.

Mnogo opasnije od diskreditovanja rezultata istraživanja jeste to što se, kako kažu u Asocijaciji onlajn medija, ovakvim javnim kampanjama ljudima stavlja meta na čelo. Ima li nekog ko bi mogao da je skine?

Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend