19. mar 2016.

Opasne tabloidne izmišljotine o vakcinama

vakcine_vakcina_klix_baZbog serije napisa kojima se seju neistine i širi panika među roditeljima, predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva podneće žalbu protiv lista „Kurir” Savetu za štampu

to što pompezno i skaredno, tri dana zaredom, o vakcinaciji dece „Kurir” objavljuje neistine i notorne gluposti, koje mogu da budu dugoročno opasne po zdravlje stanovništva, epidemiolog dr Zoran Radovanović, predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva odlučio je da se obrati Savetu za štampu, ali i da pozove tužilaštvo i ostale nadležne organe da reaguju.

– Svedoci smo teških manipulacija o vakcinaciji. Osim toga nije tačno ni da je reč o „ekskluzivnim, šokantnim dokumentima, koje samo „Kurir” sme da objavi kako je uredništvo tog lista najavilo u udarnim naslovima. Sve iznete tvrdnje su bezočne i skaredne, reč je o postupcima koje pristojan čovek i mediji ne rade. Zgranut sam i ogorčen tolikim bezobrazlukom – kaže za „Politiku” dr Radovanović. Kako naglašava, nikakvu duboku i potisnutu istinu „Kurir” nije otkrio objavljivanjem podataka o broju umrlih u SAD od posledica vakcinacije. Naprotiv, američka vlada na svom sajtu prikazuje sve podatke o broju vakcinisane dece, kao i broju ozbiljnih prijavljenih neželjenih dejstava, jer iz toga proizilazi da su vakcine izuzetno bezbedne.

– Upravo na taj način SAD dokazuju da je rizik od ozbiljnih neželjenih dejstva tokom dugog perioda praćenja bio manji od jedan na milion datih doza. Umesto da prenese tu činjenicu „Kurir” falsifikuje stvarnost naslovima da američka vlada poručuje da su vakcine za bebe opasne! Da je to istina, kome bi bilo logično da Amerikanci nastave da vakcinišu svoje stanovništvo, a oni su ponosni što imaju najobimniji program vakcinacije – kaže ovaj epidemiolog.

Dr Radovanović ukazuje na još jednu „Kurirovu” notornu neistinu: tvrdnju da MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubeole) izaziva autizam. On kaže kako je do sada ispitano 14,7 miliona dece i pokazalo se da veza ne postoji. Objavljenu ispovest majke koja tvrde da njeno dete posle primljene vakcine više nije bilo zdravo, dr Radovanović naziva zloupotrebom roditelja i nesrećne dece. On dodaje da roditelj ima pravo da veruje da je poremećaj zdravlja posledica primljene vakcine, ali da je zato važan glas struke i lekara koji o tome ipak znaju više.

Prošle godine kada su se posle duge pauze, Amerikanci suočili sa 159 zabeležnih slučajeva malih boginja od 4. januara do 2. aprila 2015, cela nacija je skočila na noge. Predsednik Obama je posredstvom televizije pozvao roditelje da vakcinišu svoju decu. Hilari Klinton, tada je tvitovala: „Nauka je jasna: zemlja je okrugla, nebo je plavo, a vakcine su delotvorne.”

Da li i naše Ministarstvo zdravlja treba odlučnije da reaguje na uznemiravajuće napise iz „Kurira”?

– Zbog uzbunjivanja naroda i sejanja neistina trebalo bi da se oglasi tužilaštvo, ali i Ministarstvo zdravlja – odgovara dr Radovanović, koji kaže da će se obratiti Savetu za štampu, jer to je ono što kao pojedinac može da uradi.

Pitamo dr Radovanovića kako komentariše sumnju da se u Srbiji deci daju manje kvalitetne vakcine od onih koje se prave za evropsko tržište.

– Neverovatno je da ljudi na društvenim mrežama sada traže stare vakcine koje je proizvodio Institut „Torlak”, jer su navodno one bile bezbedne. Dostupne vakcine su mnoge bolje, usavršene i pročišćene, a rizici od neželjenih dejstava su manji – kategoričan je dr Radovanović.

Nedavno zakonom na 150.000 dinara uvećane kazne za roditelje koji odbiju da vakcinišu svoju decu, dodatno su razjarile antivakcinalni lobi i otvorile put za teorije zavere.

– „Kurir” neistinito piše i o kaznama, tobož da su one donete nedavno, novim zakonom. Kazna za one koji ne prihvataju obaveznu vakcinaciju u Srbiji postoje 177 godina: u prošlosti su čak bile ozbiljnije – devojka nije mogla da se uda, momak da se oženi ako nije imao dokaz o vakcinaciji protiv velikih boginja. Istina je da se samo visina kazne menjala – podseća dr Radovanović.

U Ministarstvu zdravlja su za „Politiku” juče potvrdili da će se reagovati na napade na vakcinaciju dece, koji se odvijaju i preko lista „Kurir”, jer, kako objašnjavaju, štete po zdravlje mogu biti velike jer se ugrožava kolektivni imunitet protiv zaraznih bolesti.

Vukašin Obradović: Ozbiljno ogrešenje o novinarske standarde

– Naslovom da vakcine ubijaju bebe „Kurir” se ozbiljno ogrešio o profesionalne standarde novinarske profesije. U samim tekstovima o vakcinama, još više u naslovima, iznose se informacije koje nisu utemeljene na čvrstim argumentima. Poseban propust „Kurira” je što je supertajnim označio dokument koji to uopšte nije. Reč je o podacima preuzetim sa Vikipedije – kaže za „Politiku” Vukašin Obradović, predsedavajući Upravnog odbora Saveta za štampu.

Obradović navodi da mu je drago što će profesor Radovanović podneti prijavu Savetu za štampu, a očekuje da njegovim putem krenu i članovi Komisije za žalbu, koji sada imaju takva ovlašćenja, budući da je reč o temi koja se tiče svih nas.

– Previše smo zaokupljeni politikom, pa nam promiču važne teme iz običnog, svakodnevnog života, gde nisu poštovani novinarski standardi – rekao je Obradović.

Sledeće nedelje stižu vakcine protiv dečje paralize

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će sledeće nedelje stići „ceo kontingent” vakcine protiv dečje paralize, a da je u toku preraspodela iz zaliha, te da ih po domovima zdravlja ima dovoljno do sledeće nedelje.

On je podsetio da je sa turskom vladom i Ministarstvom zdravlja bio potpisan ugovor o donaciji vakcine, koje su stigle u Srbiju, ali bez odgovarajuće propratne dokumentacije, zbog čega su vraćene, a sada su stigle nove.

„Našoj deci nećemo nikada, dok sam ja ministar, davati vakcine koje ne ispunjavaju uslove”, rekao je Lončar nakon obilaska radova u KBC „Zvezdara”.

Dodao je i da su proizvođači monopolisti i da se prema malim tržištima, kao što je naše, odnose „kako oni hoće”.

Zbog toga bi, kazao je ministar, bilo dobro da postoji centralna nabavka vakcina na nivou celog regiona.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend