19. mar 2016.

OEBS prati izveštavanje medija, ali ne Informera i Hepi TV

BG-IZBORI-OEBSIzbori su nam sve bliže – to najbolje pokazuje dolazak misije OEBS-a za posmatranje izbora. Iz misije poručuju da njih ne interesuje ishod, već da izborni proces mora biti transparentan, dok domaći stručnjaci upozoravaju na aktuelne probleme sa kojima će se suočiti samo dvadeset dvoje OEBS-ovih posmatrača

U Srbiji za njih često ima posla – ovo će u poslednjih 20 godina biti 13 izbori koje prati posmatračka misija OEBS-a. Misija će pratiti kampanju, rad izborne administracije i državnih službi, učešće nacionalnih manjina, rešavanje izbornih sporova kao i izveštavanje medija.

„Planiramo da počnemo sa praćenjem medijskog izveštavanja sledeće nedelje. Pokrićemo dva javna servisa, RTS i RTV, kao i tri komercijalne televizije – Pink, Prvu i B92. Što se tiče dnevne štampe – kontrolisaćemo Blic, Danas, Kurir, Politiku i Večernje novosti“, ističe šef ograničene misije za posmatranje izbora Gert Hajnrih Ahrens.

Interesantno je da na pomenutom spisku nema Informera i televizije Hepi – iz misije su nam naknadno objasnili da je sadašnji spisak medija preliminaran i da „postoji šansa da bude proširen“. Inače, misija broji 10 međunarodnih eksperata u Beogradu i 12 posmatrača koji će biti raspoređeni širom Srbije. Da li je to dovoljno za domaće probleme na terenu?

„Ono gde mi vidimo probleme, odnosno gde će se javljati – uloga medija u izbornom procesu, incidenti koji se dešavaju po različitim osnovama, zloupotreba državnih resursa i netransparentni tokovi finansiranja – to su po nama četiri neuralgične tačke kada govorimo o izbornom procesu“, kaže Bojan Klačar iz CESID-a.

Upravo te tačke biće najveći izazov i za domaće i za strane posmatrače pre izbora jer u CESID-u kažu da greške na biračkim mestima često budu nenamerne i uslovljene siromašnim kapacitetima biračkih odbora.

Posmatračka misija OEBS-a će u Srbiji narednih nekoliko dana raditi u tišini. Njihov prvi, preliminarni izveštaj, čićemo dan nakon održanih izbora, dok ćemo dva meseca kasnije saznati šta piše u finalnom izveštaju, odnosno kako je izgledala izborna kampanja u Srbiji.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend