12. avg 2016.

Karikaturisti tuže SNS, naprednjaci kažu da ih to raduje

sns_izlozba (5)Karikaturisti čiji su radovi izloženi na izložbi “Necenzurisane laži” nameravaju da tuže Srpsku naprednu stranku jer nisu tražili njihovu saglasnost za to. Pravnici smatraju da autori izloženih dela imaju pravo na nadoknadu za korišćen materijal, ali i da zabrane dalje izlaganje svojih dela

Izložba “Necenzurisane laži” predstavljena je kao umetničko delo službe za informisanje Srpske napredne stranke. Postavka je zapravo sastavljena od tuđih autorskih dela. Karikaturista Predrag Koraksić Koraks, čija su dela izložena bez njegove saglasnosti, najavljuje tužbu.

“Niko me nije konsultovao da li može da izloži moje radove. Najpre ću se dogovoriti sa kolegama da li ćemo zajedno tužiti organizatore izložbe. U svakom slučaju, ako ne bude zajedničke tužbe i sam ću ih tužiti”, poručuje Koraks.

Karikaturisti listova “Blic” i “Politika”, Marko Somborac i Dušan Petričić, kažu da saglasnost niko nije tražio ni da bi njihova dela prisvojio. I oni razmišljaju o zajedničkoj tužbi.

Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović smatra da je dobro to što izložba izaziva takav efekat. “Time pokazuju svoju nervozu i da se verovatno negde stide svega što su nacrtali, ali opet i ta tužba više govori o njima, iskreno me raduje što je njih ta tužba posebno iznervirala”, kaže Đukanović.

Naprednjaci veruju i da je ono što je objavljeno u štampi, ustvari javno dostupno te da imaju sva prava da objavljuju tuđa dela. Advokat Slobodan Beljanski, s druge strane, kaže da zakon o zaštiti autorskih prava propisuje drugačije.

“Autori tih dela imaju pravo da traže zaštitu pred sudom, autor karikature je umetnik, on je stvorio to delo, i on na njih ima i moralna i autorska prava”, objašnjava Beljanski.

Izložba je otvorena 18. jula ove godine. Povod je, prema tvrdnjama organizatora, da se prikaže aktuelna medijska scena u kojoj se mediji grčevito trude da prvog čoveka Vlade Srbije predstave kao cenzora. Na izložbi je izloženo je oko 2.500 primeraka naslovnih strana, izveštaja, vesti, komentara u medijima, na osnovu kojih bi građani trebalo da procene da li u Srbiji ima cenzure.


Prilog televizije N1 možete pogledati ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend