18. sep 2016.

Klub novinara Banja Luka osudio novinarsku zloupotrebu djece u predizbornim kampanjama

mediji_deca_deteKlub novinara Banja Luka najoštrije je osudio, pišu tamošnji mediji, novinarsku zloupotrebu djece u predizbornim kampanjama kakvo je viđeno na programu K3 televizije. Smatraju spornim način na koji je pripremljen prilog u kojem se mališani iz Doboja zahvaljuju gradonačelniku i kandidatu za gradonačelnika Doboja Obrenu Petroviću i predsjedniku Savjeta MZ Centar 1 Davoru Saviću koji su im napravili “klackalice, tobogane i ljuljačke”

Iz Kluba novinara Banja Luka naglašavaju da je nedopustivo da se u vrijeme predizbornih kampanja djeca koriste u marketinške svrhe “ma koliko igrališta i zelenih površina dobili”. Također su u priopćenju istaknuli da je novinarima dužnost i profesionalna obaveza zaštititi djecu od svake zloupotrebe.

Ovim povodom Fairpress zatražio komentar od K3 televizije iz koje su nam poslali priopćenje kao odgovor Klubu novinara Banja Luka koje su ubrzo objavili na svojoj internet stranici.

Prema priopćenju TV “K3” smatra da nije emitirala neprofesionalan prilog o otvaranju dječjeg igrališta te su uvjereni da Klub novinara Banjaluka nije imao loše namjere. Istaknuli su da je profesionalna obaveza svih medija da zaštite djecu  i da u ovom slučaju nije došlo do zloupotrebe.

Fairpress je upitao predsjednika Kluba novinara Banja Luka Sinišu Vukelića kakav je njegov komentar na odgovor K3 televizije, no s obzirom na to da je priopćenje ubrzo skinuto s internetske stranice navedene televizije, nije imao komentar. Na upit zašto je priopćenje skinuto i nije više dostupno za javnost, od K3 televizije nismo dobili odgovor.

Udruženje BH Novinari smatra da u spornom prilogu djeca jesu korištena u predizborne svrhe jer je gradonačelnik koji se spominje u prilogu kandidat na izborima, izjavili su za Fairpress.

Međutim, to je slučaj kao i drugi slični u toku predizborne kampanje za Regulatornu agenciju za komunikacije i Centralnu izbornu komisiju koji trebaju donijeti sud o kršenju pravila predizbornog izvještavanja i odluče o eventualnim sankcijama ili upozorenjima. BHN radi monitoring medija u predizbornom periodu i na kraju tog perioda imat ćemo sliku medijskog izvještavanja u izbornom procesu sa svim detaljima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend