20. feb 2016.

Ko ne mora da plati TV taksu

Januarski računi za električnu energiju iznenadili su pojedine građane koji imaju više električnih brojila, jer im je na svako od njih obračunata i TV taksa

Redakciji “Blica” juče su se javili pretplatnici koji smatraju da ne treba da plaćaju taksu za više brojila. Međutim, za razliku od ranijeg načina naplate TV pretplate, novi Zakon o privremenom uređivanju načina naplate takse za javne servise predviđa da će taksa morati da se plaća i za sva brojila.

Ipak, postoje kategorije građane koje su oslobođene plaćanje TV takse, kao i uslovi pod kojima su ostali građani oslobođeni plaćanja takse na više brojila (vidi grafiku).

U proceduru oslobađanja od pretplate na više brojila upustio se i Zlatko Cvetković iz Negotina, koji ima četiri brojila, pa bi gledanje javnog servisa moglo da ga košta 600 dinara mesečno.

– Imam stan u Negotinu, garažu, pimnicu i porodičnu kuću u Rajcu, koje sam nasledio i svuda imam struju, to jest brojilo. Za svaki od ovih objekata dobio sam uz račun po 150 dinara takse. Ovo nije TV taksa već taksa na brojilo. Potrebni su silni papiri, plus dokaz overen kod notara da niko ne živi u kući u Rajcu. To košta oko 2.000 dinara – kaže Cvetković za “Blic”.

Da je procedura složena potvrđuju i u RTS, koji je nadležan za oslobađanje od takse.

– Zakon, a ne RTS, definiše uslove za oslobađanje. Za oslobađanje je neophodan zahtev dostavljen RTS-u, Kneza Višeslava 88, lično, poštom ili mejlom na adresu taksajms@rts.rs. – kažu u sekretarijatu RTS.

U EPS-u, pak, tvrde da će osloboditi plaćanja sve one za koje im nalog da RTS.

 Infografika: Blic 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend