04. nov 2015.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja: Preispitati odluku Grada Kragujevca o prenosu sredstava televiziji Kragujevac

uns nuns etcKoalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) očekuje hitno tumačenje Ministarstva finansija i proveru od strane Državne revizorske institucije u slučaju odluke Skupštine grada Kragujevca o dodeli dodatnih 30 miliona već privatizovanoj televiziji Kragujevac

Skupština Grada Kragujevca donela je odluku 23. oktobra o izmeni Programa poslovanja Javnog preduzeća Radio televizija Kragujevac i dotadašnji prošlogodišnji budžet sa 44.553.000,00 uvećala na 74.545.899,00.

Gradsko veće je, tri meseca ranije, 16. jula 2015. izmenilo Program rasporeda sredstava subvencija javnim nefinansijskim preduzećima i na osnovu toga zatražilo od JP RTK da po treći put usklađuje svoj Program poslovanja preduzeća za 2015. godinu.

Na osnovu tako sprovedene procedure, pred odbornicama Grada Kragujevca se u oktobru našao Predlog odluke o dodatnim sredstvima iako je privatizacija JP RTK već obavljena. U obrazloženju donete Odluke stoji da su „sredstva subvencija raspoređena u korist Javnog preduzeća televizija Kragujevac da bi omogućili nesmetano funkcionisanje preduzeća do prodaje“.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorava na činjenicu da Grad Kragujevac u isto vreme nije dodelio ni jedan dinar po osnovu Zakona o informisanju i medijima za potrebe informisanja građana i zahteva od nadležnih da provere proceduru i ispravnost korišćenja budžetskih sredstava prema važećim zakonima.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Udruženje novinara Srbije
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
PU ‘’ Lokal pres’’

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend