04. nov 2015.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja: Preispitati odluku Grada Kragujevca o prenosu sredstava televiziji Kragujevac

uns nuns etcKoalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) očekuje hitno tumačenje Ministarstva finansija i proveru od strane Državne revizorske institucije u slučaju odluke Skupštine grada Kragujevca o dodeli dodatnih 30 miliona već privatizovanoj televiziji Kragujevac

Skupština Grada Kragujevca donela je odluku 23. oktobra o izmeni Programa poslovanja Javnog preduzeća Radio televizija Kragujevac i dotadašnji prošlogodišnji budžet sa 44.553.000,00 uvećala na 74.545.899,00.

Gradsko veće je, tri meseca ranije, 16. jula 2015. izmenilo Program rasporeda sredstava subvencija javnim nefinansijskim preduzećima i na osnovu toga zatražilo od JP RTK da po treći put usklađuje svoj Program poslovanja preduzeća za 2015. godinu.

Na osnovu tako sprovedene procedure, pred odbornicama Grada Kragujevca se u oktobru našao Predlog odluke o dodatnim sredstvima iako je privatizacija JP RTK već obavljena. U obrazloženju donete Odluke stoji da su „sredstva subvencija raspoređena u korist Javnog preduzeća televizija Kragujevac da bi omogućili nesmetano funkcionisanje preduzeća do prodaje“.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorava na činjenicu da Grad Kragujevac u isto vreme nije dodelio ni jedan dinar po osnovu Zakona o informisanju i medijima za potrebe informisanja građana i zahteva od nadležnih da provere proceduru i ispravnost korišćenja budžetskih sredstava prema važećim zakonima.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Udruženje novinara Srbije
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
PU ‘’ Lokal pres’’

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend