29. mar 2016.

Koalicija: Opština Bač ponovo prekršila medijske zakone

opstina_bacKoalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorava javnost da je opština Bač i ove godine prekršila medijske zakone prilikom realizacije lokalnog konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja

Podsećamo da je i prošle godine ova opština kršila medijske zakone, zbog čega je Medijska koalicija protestovala i obavestila javnost i nadležne organe o tome.

Slučaj Bač je samo još jedan, više nego jasan dokaz da se moraju obezbediti mehanizmi sankcionisanja onih lokalnih samouprava i nadležnih u njima koji krše i praktično javno ismejavaju Zakon o javnom informisanju i medijima i podzakonske akte proizišle iz njega. U protivnom, medijski zakoni ne samo da će ostati mrtvo slovo nego će čak prouzrokovati i kontraefekte.

Ne ulazeći u ovom trenutku u kvalitet predloga projekata koje je „stručna komisija“ podržala, upozoravamo da je proces izbora komisije u Baču i njenog rada bio u potpunosti netransparentan, a da su za članove komisije izabrane ličnosti potpuno nepoznate stručnoj javnosti. Prema informacijama koje imamo, najmanje jedan od članova je i zaposlen u lokalnoj samoupravi.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine reprezentativna medijska i novinarska udruženja, predložila je svoje kandidate za članove komisije u Baču, ali niti jedan od njih nije izabran. Istovremeno, i pored pozivanja na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja nismo uspeli da dobijemo informaciju ko su predlagači izabrane „stručne komisije“.

Podsećamo da Zakon o javnom informisanjui i medijima predviđa formiranje nezavisnih komisija za ocenjivanje predloga projekata koje čine nezavisni stručnjaci za medije i medijski radnici koji nisu u sukobu interesa i ne obavljaju javnu funkciju, a da većinu treba da sačinjavaju predstavnici novinarskih i medijskih udruženja.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija nezavisnih lokalnih medija Lokal pres, sa velikom pažnjom prati sprovođenje medijskih zakona na svim nivoima, ukazuje na nepravilnosti, ali i pruža stručnu podršku lokalnim samoupravama u ovom procesu.

Beograd/Novi Sad/Kragujevac, 29. 3. 2016.

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskim medija (ANEM)
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Local Press (LP)

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend