29. mar 2016.

Video: Kako Služba prati i prisluškuje

curuvija_insajderSuđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koje traje pred Specijalnim sudom, između ostalog otkriva mehanizam funkcionisanja tajne službe i njenu ulogu u političkim ubistvima koja su se dogodila u Srbiji. Navodi iz optužnice koja tereti pripadnike tadašnje Državne bezbednosti za ubistvo Ćuruvije trebalo bi da služe i kao upozorenje i podsećanje na to koliko je opasna matrica medijskog linča koja je i u slučaju ovog ubistva bila priprema i najava za ono što će se dogoditi

Kako se navodi u optužnici, Slavko Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.

VIDEO: Rekonstrukcija praćenja i ubistva Slavka Ćuruvije

Mehanizam rada službi bezbednosti u svim političkim ubistvima koja su se desila tokom devedesetih bio je isti – pripadnici DB-a žrtvu su neprestano pratili, prisluškivali i prikupljali informacije o potencijalnoj žrtvi. Neposredno pre ubistva, šef bi operativcima na terenu naredio da prekinu praćenje. Tada bi na lice mesta dolazili egzekutori. Po svemu sudeći, onaj koji izdaje naredbu operativcima da se praćenje prekine zna i da sledi ubistvo, ali isto tako zna i ko je ubica.

Kako je ovaj mehanizam funkcionisao u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije Insajder je objavio u serijalu o radu službi bezbednosti pod nazivom Službena tajna:

Suđenje za ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa i nedeljnika Evropljanin počelo je juna prošle godine, 16 godina posle izvršenog zločina. Veliki broj do sada saslušanih svedoka, nekadašnjih ili sadašnjih službenika DB-a, najčešće je u svedočenjima navodio da se zbog protoka vremena ne seća najbolje detalja u vezi s praćenjem Ćuruvije.

Za ubistvo Slavka Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva, u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak, a saučesnik mu je bio Romić koji je drškom pištolja u glavu udario Branku Prpu, koja je u tom trenutku bila s Ćuruvijom. Ključni svedok u tom procesu je nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, nakon čijeg je svedočenja pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

1 komentar za: “Video: Kako Služba prati i prisluškuje

  1. Ovo je kako mali Perica zamislja sluzbu. Sam sebi skocis u usta. Napravis stotinak svedoka i to je kao o.k. Dajte bre ljudi nije to klub idiota. Pa i obican laik vidi koliko je ovo bez smisla i logike. Do istine se ne dolazi usijanim glavama i plasiranom pricom. Ajde da malo ukljucimo i male sive celije

    29. мар 2016. at 20:16

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend