25. jul 2016.

KoSSev protestuje: Službe za medije opština i Kancelarije za KiM pozvale samo pojedine medije da prate Čepurinovu posetu Severu

Ambasador Ruske federacije u Republici Srbiji, Aleksandar Čepurin, posetio je danas Kosovsku Mitrovicu, gde se sastao sa kosovskim gradonačelnicima opština na Severu Kosova i Metohije i predsednicima srpskih privremenih organa, položio je vence na dva spomenika u Kosovskoj Mitrovici – „Belom anđelu“ i spomenik ruskom konzulu Grigoriju Stepanoviču Ščerbinu i potom obišao povratničko naselje „Sunčana dolina“. O ovoj poseti, međutim, izvestila je izvorno samo nekolicina medija, ali ne i najveći broj lokalnih medija na srpskom jeziku, među kojima i portal KoSSev. Naša redakcija, kao i, prema dosadašnjim informacijama, većina ostalih – nije obaveštena da će visoki zvaničnik Ruske federacije boraviti na Severu KiM-a i sastati se sa lokalnim liderima

Usled selektivnog informisanja javnosti, urednica KoSSeva, Tatjana Lazarević, uputila je protestno pismo Odeljenju za saradnju s medijima Kancelarije za KiM, čiji je predstavnik danas obavestio pojedine medije, ali ne i našu redakciju. Istovremeno, poslala je i protestno pismo Udruženju novinara Srbije i Društvu novinara Kosova i Metohije od kojih očekujemo zaštitu i reakciju. O selektivnom pristupu izvestile su i naše kolege – Radio Mitrovica Sever. Protestno pismo urednice KoSSeva prenosimo u celosti. Istovremeno, izvinjavamo se čitaocima što su ovog puta uskraćeni za detaljan izveštaj o današnjem događaju u Kosovskoj Mitrovici.

Najoštrije protestujem zbog današnjeg selektivnog obaveštavanja novinskih redakcija od strane službenika Odeljenja za saradnju sa medijima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i odeljenja za odnose s javnošću i medije lokalnih opštinskih organa – o poseti ambasadora Ruske federacije u Republici Srbiji, Aleksandra Čepurina, Kosovskoj Mitrovici, i pozivanja da istu prate.

Prema izveštajima lokalnog radija Kontakt plus, Televizije „Most“ i srpske novinske agencije Tanjug – koje su, prema do sada dostupnim informacijama, kao i onim koje sam saznala u razgovoru sa kolegama, jedini mediji, od više desetina koji sa Kosova i Metohije izveštavaju na srpskom jeziku, a koji su danas bili obavešteni i pozvani da prate posetu – ruski ambasador je danas posetio Kosovsku Mitrovicu i Zvečan, gde se sastao sa kosovskim gradonačelnicima opština na Severu Kosova i Metohije i predsednicima srpskih privremenih organa, položio je vence na dva spomenika u Kosovskoj Mitrovici – „Belom anđelu“ i spomenik ruskom konzulu Grigoriju Stepanoviču Ščerbinu i potom obišao i povratničko naselje „Sunčana dolina“.

Nijedan predstavnik, inače, veoma agilnog Odeljenja za medije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao ni predstavnici odeljenja za saradnju sa medijima lokalnih opštinskih struktura, bilo u sistemu Republike Srbije, bilo u sistemu „Republike Kosovo“ – nisu obavestili portal „KoSSev“ o ovom događaju. Iz razgovora sa kolegama saznala sam da se isto dogodilo i ostalim redakcijama, a da je selektivan pristup u obaveštavanju i pozivanju primenjen najmanje iz jedne od lokalnih kancelarija – tačnije, Privremenog organa, kao i iz odeljenja za saradnju sa medijima Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz Beograda.

Kao primer ažurnosti dosadašnjeg rada Odeljenja za medije Kancelarije za Kosovo i Metohiju navodimo sledeće: Deo redakcije našeg portala danas je bio angažovan na izveštavanju obeležavanja 17-godišnjeg pomena žrtvama u Starom Grackom upravo na osnovnu prethodne organizacije ovog događaja, uključujući i prevoz za novinare sa Severa Kosova i Metohije, koju je sprovelo Odeljenje za saradnju sa medijima Kancelarije za KiM. Deo naše redakcije je takođe bio angažovan i na izveštavanju o reakciji direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića nakon današnjeg napada na srpske vernike u manastiru Binča, koja je takođe iz istog odeljenja ažurno poslata medijima. Na žalost, nije stiglo i obaveštenje o poseti visokog gosta Ruske federacije Kosovskoj Mitrovici, kako je obaveštena nekolicina drugih redakcija, upravo iz ovog odeljenja.

U ime svog tima, poštovanja i primene standarda novinarske profesije, koji, osim tačnog i brzog izveštavanja javnosti, uključuje i korektan odnos prema svim stranama i pojedincima sa kojima naši novinari komuniciraju, pozivam na odgovornost one koji svoj deo posla danas nisu savesno obavili. Osim najoštrijeg protesta i osude, upućujem i javni zahtev da se prema novinarima postupa objektivno, tačno, neselektivno, a uz poštovanje profesionalnih standarda u delovanju javnih poslenika koji upravo preko medijskih redakcija komuniciraju sa javnošću, za čiji interes su postavljeni da rade.

Od Novinarskog udruženja očekujem zaštitu novinara i borbu za njihov profesionalan rad.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend