07. avg 2014.

Kostić unapred preti sa najmanje 3 tužbe

kostic

Miodrag Kostić, Foto: NUNS

Najbogatiji Srbin, vlasnik „MK grupe“ Miodrag Kostić, očigledno je alergičan na novinarska pitanja jer na njih odmah odgovara upozorenjem da će tužiti, i to po tri zakonska osnova!

Čik napiši ako smeš Kostića smo pre nekoliko dana, naime, upitali da li je tačno da bivši ministar finansija Mlađan Dinkić radi kao konsultant jedne od njegovih firmi.

Odmah zatim odgovoreno nam je da to nije tačno, a služba za odnose s javnošću „MK grupe“ poslala nam je i „dopis za medije“ u kome se preti tužbama, pozivajući se na čak tri zakona!?
„Objavljivanje netačnih informacija i poluinformacija može ozbiljno ugroziti ugled kompanije koja zapoš ljava više od 4.500 ljudi. Obaveštavamo da ćemo u ovim slučajevima koristiti pravna sredstva predviđena Zakonom o javnom informisanju.

Osim toga, podsećamo na odredbu Zakona o obligacionim odnosima o pravu na naknadu nematerijalne štete zbog povrede ugleda, a posebno na odredbe Krivičnog zakona kojim je definisano delo narušavanje poslovnog ugleda, koje se sastoji u iznošenju neistinitih podataka u nameri narušavanja poslovnog ugleda“, navodi se u pisanom odgovoru Kostićeve firme.

Uredništvo Informera smatra da je ovo upozorenja zapravo „prikriveni pritisak“ na medije koje ima za cilj da zastraši novinare i urednike.

Naš je posao da pitamo, a njihova je obaveza da odgovore. To što su nam uz odgovor poslali i pretnju tužbom jeste svojevrstan pritisak na koji bi stručna javnost morala da odreaguje upozorio je juče glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

Gura medije u propast Komentarišući Kostićevo upozorenje, Dinko Gruhonjić iz NDNV kaže da bi „povređeni“ novinskim napisima trebalo da se obrate Savetu za štampu, a ne da im cilj bude tužba sudu i zahtev za veliki novac. Tako se mediji guraju u propast. Zato su pretnje tužbama pritisak, a ne pokušaj „isterivanja pravde“. Medijima pak predlažemo da budu članovi Saveta za štampu i da poštuju Kodeks novinara poručuje Gruhonjić.

Potpredsednik NUNS Dragan Janjić ocenjuje da je „pravo medija da postavi pitanje od javnog interesa“. Dobili ste odgovor na pitanje, a njihov dodatni komentar u svakom slučaju nije u skladu s dobrom praksom komunikacije medija i onih kojima se mediji obraćaju zaključuje Janjić.

Moj ugao

Nino Brajović UNS

„Ovakva upozorenja medijima nisu dobra praksa. Novinari imaju pravo da istražuju i postavljaju pitanja. Ako se nekome ona ne sviđaju, to ne znači da uz odgovor treba slati i nekakvo upozorenje.“

Dinko Gruhonjić, NDNV

„Tužbe i zahtevi za veliki novac medije guraju u propast. Zato su pretnje tužbama pritisak.“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend