12. okt 2015.

Leković: Očekujem od gospođe Petir da se ispriča ratnim reporterima koji su proveli više dana i noći na ratištima nego što će ona ikada održati političkih govora

12083771_10153455253479279_190449101_n-700x470

Foto: Facebook/Press film festival/Toni Hnojčik

Incident s govorom Marijane Petir na Press film festivalu eskalira svakim satom. Na reagiranje Marijane Petir spram pisanja Fairpressa o događajima koji su pratili festival, oglasio se i Saša Leković, predsjednik HND-a i jedan od svjedoka događaja. Oglasio se i  predsjednik HND-a, Saša Leković,  jedan od svjedoka događaja:

Naslov te reakcije “NAPAD NA ZASTUPNICU PETIR KLASIČAN JE PRIMJER KRŠĆANOFOBIJE”, smatram drskom manipulacijom koja istovremeno pokazuje da se gospođi Petir sporna izjava u Hrvatskoj Kostajnici ni u kom slučaju nije „omakla“ (ionako je iz cjelokupnog sadržaja moje izjave o tom slučaju koju je Fairpress objavio bilo jasno da je moja završna rečenica koja je uključivala taj izraz bila cinična).

Naime, nemoguće je bilo kako drugačije nego manipulacijom (a da izraz ne bude još grublji) okvalificirati činjenicu da reakcije na svoj istup u Hrvatskoj Kostajnici objavljene u tekstovima Fairpress-a gospođa Petir naziva „primjerom kršćanofobije“. Tko god je te tekstove pročitao jasno mu je da je tvrdnja iz naslova neistinita.

Također, kao predsjednik HND-a i kao ratni reporter koji je prisustvovao spornom govoru gospođe Petir osjećam potrebu braniti  kolege koje ona u svojoj reakciji napada kao i organizatore skupa i čitavog PRESS Film festivala.

Prije svega možda se gospođa Petir zaista neugodno iznenadila kada je, kako piše, shvatila „da među sudionicima nema niti jednog ratnog reportera iz Sisačko-moslavačke županije na čijem području se Hrvatska Kostajnica nalazi.“ Ali tom iznenađenju razlog može biti jedino što ne zna da je jedan od organizatora i sudionika rasprave bio ratni fotoreporter Nikola Šolić iz Hrvatske Kostajnice.

Nadalje, gospođa Petir tvrdi kako je „jedan od sudionika okruglog stola svojim izjavama čak doveo u pitanje legitimitet Domovinskog rata što nije izazvalo nikakvu reakciju organizatora“. Vrlo sam pozorno pratio raspravu i nisam čuo da bi itko od sudionika doveo u pitanje legitimitet Domovinskog rata. Ako je gospođa Petir čula drugačije zanima me zbog čega nije u svojoj opširnoj reakciji navela ime onoga kojeg optužuje i sadržaj navodno izrečenoga.

I na kraju, ali ne najmanje važno, u svojoj reakciji gospođa Petir piše da je „nakon spominjanja obrambenog Domovinskog rata, glavni akter koji me napada ovih dana putem medija demonstrativno napustio dvoranu…“ što je također neistina.

Kolega Hrvoje Polan , jer o njemu je riječ, dvoranu je napustio nakon sporne izjave gospođe Petir zbog koje je čitava ova priča i započela, a nikako nakon spominjanja Domovinskog rata. Moguće je da nisu svi prisutni vidjeli kada je kolega Polan izašao iz dvorane ali ja jesam, kao i nekoliko osoba koje su sjedile blizu mene pa su to i međusobno i komentirale.To što se gospođa Pertir ne slaže sa unisonim reakcijama na dio njenog govora koji se bavio onim što nije imalo nikakve veze sa temom  skupa na kojem je govorila – njen je problem. No, optužiti one koji su reagirali  za „kršćanofobiju“, izmisliti da je kolega Polan demonstrativno napustio dvoranu nakon što je ona spomenula Domovinski rat, te bez dokaza tvrditi  da je netko od sudionika tribine doveo u pitanje legitimitet Domovinskog rata, krajnje je drsko i opasno.

Najmanje što očekujem od gospođe Petir koja očito jedina u dvorani nije čula što je sama izrekla te je jedina čula i vidjela ono što se nije dogodilo, jest da se ispriča posjetiteljima tribine, organizatorima i tamo prisutnim ratnim reporterima koji su, svaki ponaosob, proveli više dana i noći na ratištima u Hrvatskoj i širom svijeta nego što će ona ikada održati političkih govora.

Saša Leković

Reakcijama na govor Marijane Petir pridružio se i Aleksandar Reljić, urednik Dokumentarnog programa Radio televizije Vojvodine i jedan od sudionika festivala:

Žao mi je što se tek sada oglašavam jer sam zbog govora Marijane Petir te večeri i napustio skup, kada sam, pored svega, iz njenih usta čuo rečenicu kako se “danas u Europi provodi genocid nad kršćanima”. To je zaista bio vrhunac nonsensa i to nakon tribine na kojoj se govorilo o tome kako se izbjeglicama iz Sirije i njihovoj djeci, podižu zidovi od bodljikave žice i žileta. Inače, mi smo svi došli na festival sa radovima koji su primjeri koliko je ksenofobija pogubna i opasna, a nasuprot svemu sto smo u karijeri činili da govorimo o besmislu rata i stradanja, doživjeli smo da netko nama, novinarima koji se nismo ogriješili o profesiju, drži govore pune predrasuda i širi strah od drugih i drugačijih. Nemam običaj da komentiram političare iz drugog, osim svog dvorišta, ali s obzirom da je Petir pokušala da nas sve zajedno napravi ludima, morao sam se oglasiti. Bez obzira na sve, Press Film Festival doživio sam kao jedan od najljepših događaja kojem sam prisustvovao ove godine, a izložbu kolege Hrvoja Polana, kao izuzetnu i prije svega korisnu za obrazovanje mladih generacija u cijeloj regiji, koje su i danas nakon 25 godina izložene pogubnim govorima nacionalističkih, klerofašističkih i rasistički nastrojenih političara.

Pročitajte opširnije na Reagiranje Marijane Petir na pisanje FairpressaGovor netolerancije spram jedne etničke skupine u riječima Marijane Petir, čuli svi sudionici događaja, osim same gospođe PetirPetir: sve su to monstruozne konstrukcije; Polan: Nismo ovce; Leković: Možda joj se „omaklo“, ali rezultat je bio takav.Prvi press film festival poslužio kao platforma za širenje ksenofobnih poruka Marijane Petir i cenzuru izložbe Hrvoja Polana!?

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend